Rozdělená Francie čeká na sjednotitele, ani Macron nemusí uspět

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: CC BY 2.0: OFFICIAL LEWEB PHOTOS; Wikimedia

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Marine Le Penová
Marine Le Penová
Marine Le Penová
9
Fotogalerie

Centrista Macron již získal podporu od neúspěšných kandidátů dvou nejsilnějších francouzských stran. Souběžně se svou soupeřkou Le Penovou požádal o podporu „všechny vlastence“.

Favoritem pro druhé kolo francouzských prezidentských voleb je vítěz úvodního klání, centrista Emmanuel Macron. Předpokládá se, že jeho nacionalistická rivalka Marine Le Penová má jen omezenou schopnost mobilizovat v rozhodujícím duelu 7. května nové voliče. Odborníci však už delší dobu varují, že ze silného kandidáta se může stát slabý prezident, který bude nucen složitě spolupracovat s parlamentem.

Podle nejaktuálnějších průzkumů má Macron šanci získat ve druhém kole až 64 procent hlasů. Dvojice postupujících se už pokusila oslovit co nejširší skupinu voličů. „Chci se stát prezidentem všech Francouzů − prezidentem vlastenců tváří tvář hrozbě nacionalistů,“ prohlásil Macron. Na všechny vlastence apelovala i Le Penová. „Ať pocházejí odkudkoli, bez ohledu na jejich původ a na to, jak hlasovali v prvním kole, zvu je, aby se připojili k nám, zanechali starých sporů a soustředili se na to, co je pro tuto zemi klíčové,“ vzkázala.

Macron v neděli obdržel necelých 24 procent hlasů, Le Penová 21,5. Zisk bývalého ministra hospodářství odpovídá posledním předvolebním průzkumům, šéfka Národní fronty za nimi nepatrně zaostala. Nepotvrdily se tak obavy, že veškerá šetření bývají v poslední době nepřesná a nedokážou vystihnout sílu nespokojených voličů. Výsledky se přitom geograficky lišily, západ země hlasoval pro Macrona, východ převážně pro Le Penovou.

Na třetím místě skončil s téměř dvaceti procenty kandidát republikánů François Fillon, za ním jen těsně zaostal uchazeč radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Socialistický adept na prezidentskou funkci Benoît Hamon dokázal přilákat jen přes šest procent voličů. Neúspěšní kandidáti dvou velkých stran už vyjádřili podporu Macronovi. K jeho volbě vyzval například i vlivný republikán, expremiér Alain Juppé. Mélenchon odmítl dát svým sympatizantům doporučení, mají se podle něj rozhodnout podle vlastního úsudku.

Politická revoluce, kdy byli z rozhodujícího boje o Elysejský palác vyšachováni zástupci dvou tradičních stran, však nemusí být úplná. Velice bude záležet na výsledku červnových parlamentních voleb. Pokud se málo zkušený Macron skutečně stane prezidentem, může mít se svým novým hnutím En Marché! problém získat v zákonodárném shromáždění většinu. Je sice pravděpodobné, že se příznivci propagátora ekonomických reforem pokusí co nejvíce posílit jeho mandát, silné strany však v kampani zcela jistě učiní vše pro zachování svého vlivu.

Se zaváděním reforem přitom měli problémy i poměrně silní prezidenti. Není tak vyloučené, že se nepříliš konkrétní sliby bývalého bankéře nepromění v realitu a rozdělená Francie se tak dočká dalších pěti let vysoké nezaměstnanosti, slabé konkurenceschopnosti, nepřesvědčivého růstu a celkové frustrace.

Video: Prezidentské volby ve Francii