Schulz obvinil Merkelovou z útoku na demokracii. Je to od něj velice zoufalé, zní z tábora CDU

Vyzyvatel Merkelové: Martin Schulz, bývalý šéf europarlamentu, má ve volbách "zavařit" německé kancléřce

Vyzyvatel Merkelové: Martin Schulz, bývalý šéf europarlamentu, má ve volbách "zavařit" německé kancléřce Zdroj: EPA

Vyzyvatel Merkelové: Martin Schulz, bývalý šéf europarlamentu, má ve volbách "zavařit" německé kancléřce
Martin Schulz
Martin Schulz
4
Fotogalerie

Výrazem zoufalství a bezradnosti je podle německých křesťanských demokratů kritika kancléřky Angely Merkelové ze strany šéfa sociální demokracie Martina Schulze. Ten na nedělním programovém sjezdu strany hovořil v souvislosti s Merkelovou o útoku na demokracii.

Schulz dlouholetou kancléřku obvinil z toho, že do posledních dvou parlamentních voleb v letech 2009 a 2013 šla bez jasného programu s cílem demobilizovat voliče. Cílené snižování volební účasti přitom Schulz označil za útok na demokracii.

Reakce křesťanských demokratů na sebe nenechala dlouho čekat. "Zoufalství nesmí být nikdy tak velké, aby si demokraté navzájem předhazovali útoky na demokracii," napsal na twitteru generální tajemník CDU Peter Tauber. Pokud sociální demokraté kancléřku obviňují z "pohrdání demokracií", měli by se podle něj zamyslet nad tím, s kým jsou na celostátní úrovni v koalici.

Za nezvyklé obvinění označil Schulzova slova místopředseda CDU Armin Laschet. "Ukazuje to spíše na jeho zoufalství, hledat teď takto absurdní argumenty," míní.

Sociální demokraté v průzkumech veřejného mínění na konzervativní unii CDU/CSU ztrácejí 14 až 16 procentních bodů. I proto řada pozorovatelů nedělní sjezd hodnotila jako jednu z posledních šancí pro sociální demokraty, jak nedlouho před zářijovými volbami nepříznivou situaci zvrátit.