„Vrátit se, kde jsme byli za Masaryka." Babiš sní o první republice, ta za špičkou Evropy zaostávala

Socha T. G. Masaryka

Socha T. G. Masaryka Zdroj: profimedia

Vyobrazení Václavského náměstí roku 1920.
Václavské náměstí roku 1932.
Václavské náměstí v Praze roku 1937.
Noční osvětlené Václavské náměstí roku 1930.
Andrej Babiš
18
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) při jmenování své druhé vlády zmínil „obrovský potenciál naší země" s tím, že máme na to, abychom se vrátili na špičku Evropy. Tam, kde jsme byli za Masaryka." Jenže právě otázka „kde jsme byli za Masaryka?" jednoznačnou, natožpak jednoznačně pozitivní, odpověď nenabízí. E15 Premium tak při příležitosti vládní inaugurace připomíná analýzu ekonomického postavení Československa v letech 1918-1938.

Nejen Donald Trump se obrací k idealizované minulosti vlastní země, která údajně přišla o svou velikost. V Česku nese aureolu "zlatého věku" období první republiky, tedy Československa v letech 1918-1938.

"Ve dvacátých letech minulého století jsme byli bohatší než Rakušani, Italové nebo Holanďani. Produktivnější než Němci. Byli jsme v desítce nejbohatších zemí světa," uvádí se v publikaci Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím. Podobný étos zvolil Babiš i při jmenování své vlády. Všechna ta oslavná slova ale mají jednu vadu - tehdejší československá realita byla méně radostná, než uvádí lídr hnutí ANO.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!