ANO a KSČM chtějí zrušit dohodu s Australany o těžbě lithia, požadavek bude řešit vláda i Senát

Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.

Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia. Zdroj: Reuters

Cínovec
Cínovec
Cínovec
Cínovec
Cínovec
13
Fotogalerie

Těžbou lithia se budou dnes zabývat vláda a Senát. KDU-ČSL žádá ministry průmyslu a životního prostředí, aby spor kolem memoranda s těžařskou firmou vysvětlili.

Ve zpolitizované kauze možné budoucí těžby lithia v Krušných horách postupuje koaliční hnutí ANO i nadále ve shodě s opozičními komunisty. Poté, co obvinili ČSSD ze snahy připravit zemi o „poslední nerostné bohatství“, začali tlačit na vládu, aby zrušila memorandum s australskou důlní společností European Metals Holdings.

Ministr průmyslu za socialisty Jiří Havlíček, který nezávaznou dohodu podepsal, zopakoval stanovisko své strany, že se od pondělí trestně stíhaný šéf ANO Andrej Babiš snaží zakrýt vlastní problémy.

Podle Babiše by se měla vláda na dnešním jednání dohodnout, že se Česko z dokumentu vyváže. „Je třeba najmout právníky, kteří to zruší,“ řekl. S podpisem memoranda přitom souhlasil vicepremiér a ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec. Koncem září Havlíčkovi napsal, že „memorandum je jedním ze správných kroků otevírajících prostor ke spolupráci při těžbě lithiových rud“.

Se stejným požadavkem jako Babiš přišla i KSČM, která ho navrhne na pondělní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. „Memorandum je právně irelevantní a odporuje ústavě. Svědčí o tom, že se někdo pokouší okrást deset milionů občanů a udělat výhodu pro možná deset lidí v tomto státě,“ prohlásil předseda strany Vojtěch Filip. Dodal, že se bude vlády mimo jiné ptát, zda ví, kdo je skutečným vlastníkem firmy EMH, a zda se dívala na její holdingovou strukturu.

Do sporu se vložili také lidovci. Apelují na ministry Havlíčka a Brabce, aby k záležitosti přistupovali věcně. „Věřím, že kolegové podají veřejnosti vysvětlení místo toho, aby se před volbami ANO a ČSSD navzájem napadaly a říkaly si, kdo je větší padouch,“ uvedl lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Havlíček označil Babiše za nedůvěryhodného politika. „Mou snahou je maximálně zapojit do těžby a následného zpracování český stát a zajistit, aby se vytěžená ruda zpracovávala v Česku ideálně do finálního výrobku. Zároveň vítám, že se vše může podrobně projednat ve sněmovně a v Senátu,“ doplnil Havlíček v narážce na dnešní odpolední schůzi horní komory parlamentu. Ta téma lithium zařadila na program jako mimořádný bod.

O těžbě se rozhodne příští rok
O těžbě lithia na Cínovci stále není definitivně rozhodnuto. Krušnohorské ložisko je ve fázi geologického průzkumu, teprve příští rok by z něj měly být informace kompletní, uvedl ředitel odboru surovinové politiky MPO Pavel Kavina. „Zatím lze říci, že je to pro Česko šance, protože pokud se začne lithium těžit ve světě ještě více, může jeho cena klesnout,“ podotkl.