ANO má 20 procent jistých. Zbytek voličů může posun v kauze Čapí hnízdo ovlivnit, říká sociolog

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: ČTK

Daniel Prokop
Daniel Prokop
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš
Andrej Babiš
6
Fotogalerie

V kauze vyšetřování případu luxusní farmy Čapí hnízdo hraje hnutí ANO o zhruba 10 % voličů, kteří ho podporují ale nejsou si jím jisti. Všechny ale ztratit nemusí, Myslí si šéf společensko-politických výzkumů agentury Median Daniel Prokop. „Podpora se zřejmě nepropadne až k tvrdému jádru voličů uskupení, kterých je něco málo přes dvacet procent," říká.

Připomeňte, jak se změnily preference ANO při loňském projednávání údajného dotačního podvodu v Poslanecké sněmovně.

Příliš velký posun nenastal. Podle našeho tehdejšího průzkumu čtyřicet procent dotázaných nedokázalo říct, o čem kauza vůbec je. Většina z těch co jí znali uvedla, že jim podezření z dotačního podvodu vadí. Ale pro velkou část z nich bylo důležitější konání Andreje Babiše v politice.

Takže negativně se kauza dotkla asi jen desetiny respondentů. Byli to ale lidé, kteří byli k babišovi kritičtí dlouhodobě.

Takže aktuální dění nebude mít na oblibu hnutí vliv?

Dopad bude větší než loni, ale těžko říct zásadní. Podpora se zřejmě hned nepropadne až k tvrdému jádru voličů uskupení, kterých je něco málo přes dvacet procent. Na druhé straně máme zjištěno, že pokud jsou volby v říjnu, v polovině srpna se lidé začínají o politiku více zajímat.

Takže na rozdíl od loňska si o kauze Čapí hnízdo dohledají informace. Bude také záležet na dalším vývoji. Až se veřejnost dozví podrobnosti ze žádosti policie o vydání Babiše a Jaroslava Faltýnka a podobně. 

Tyhle kauzy mají ale i druhotné dopady. Můžou rozklížit stranu - kvůli tomu měly velký vliv v minulosti. A mohou omezit možnosti vyjadřovat se v kampani proti korupci a dostat kampaň do defenzivy. 

V případě, že Babiše vydá k trestnímu stíhání i nová sněmovna vzešlá z voleb a ANO sestaví koalici, může být šéf hnutí jmenován premiérem?

To by byla zajímavá, bezprecedentní situace. Záleželo by výhradně na prezidentovi Miloši Zemanovi. Jak známo, jeho sympatizanti se částečně kryjí s podporovateli ANO. A podle mě není pravda, že by Zeman podporu ANO či ČSSD nepotřeboval.