ANO vysílá vstřícné signály k sociální demokracii. Navzdory volebnímu debaklu získají zástupce šéfa sněmovny

Sobotka a Hamáček (zleva)

Sobotka a Hamáček (zleva) Zdroj: ctk

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
Radek Vondráček
Petr Fiala
Petr Fiala
6
Fotogalerie

Navzdory volebnímu debaklu získá ČSSD druhý nejvyšší post v Poslanecké sněmovně. Její nově zvolený šéf Radek Vondráček (ANO) určí svým statutárním zástupcem socialistu Jana Hamáčka, který stál v čele dolní komory v minulém volebním období. Zahraniční agendu dostane zřejmě na starost předseda KSČM Vojtěch Filip. Lídr ODS Petr Fiala, jehož strana skončila v říjnových volbách druhá, nemá místo ve vedení sněmovny stále jisté. Podle Vondráčka si za to může sám, protože „nezahladil příkopy“ mezi ANO a občanskými demokraty.

„Stojím o spolupráci s Janem Hamáčkem, sněmovnu řídil dobře. Bude tak zachována kontinuita,“ řekl v ČT Vondráček. Poté co se ANO dohodlo se sociální demokracií, že získá pro Lubomíra Zaorálka předsednictví zahraničního výboru, je to už druhý vstřícný signál, který hnutí Andreje Babiše k ČSSD vyslalo. Její hlasy spolu s komunistickými by Babiš potřeboval pro vyslovení důvěry menšinové vládě, kterou už údajně sestavil.

SPD Tomia Okamury tvrdí, že ji podporovat nebude. Okamurovi jako místopředsedovi komory nechce Vondráček zahraniční agendu svěřit. Získat by ji měl Filip. „V otázce zahraniční politiky chci být velmi opatrný. Udělám vše pro to, aby se sněmovna za jednání v zahraničních otázkách nemusela stydět,“ uvedl Vondráček. Dodal, že záleží také na dohodě organizačního výboru, který řídí. Koncem minulého týdne sněmovna hladce zvolila své místopředsedy za Piráty, SPD, komunisty a za socialisty.

Fiala, jehož strana vytvořila s lidovci, TOP 09 a se Starosty Demokratický blok, však ani ve druhém kole neprošel. Zástupci ODS po hlasování v narážce na Babiše řekli, že kvůli funkcím nebudou nikomu „líbat prsten“. Podle nich vznikla ve sněmovně „hlasovací mašina“ ANO, SPD a KSČM, k níž se vítěz voleb stydí přihlásit. Vondráčka nezvolení Fialy mrzí, neúspěch přičítá tajné volbě.

„U poslanců ANO převládly emoce, příliš se proti nám vymezujete. Odkazovat na to, že máte s ohledem na poměrné zastoupení na místopředsedu nárok, nestačí,“ řekl Vondráček Fialovi. Ten se ho v nadsázce zeptal, zda má za poslaneckým klubem ANO přijít s kyticí a bonboniérou. Sněmovna má o Fialovi znovu hlasovat tento týden.