Autorům knihy o Babišovi hrozí pokuta sto tisíc korun. Ti to označují za šikanu

Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím

Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím Zdroj: ČTK

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)
Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím
4
Fotogalerie

Autorům knihy o Andreji Babišovi Žlutý baron hrozí pokuta až 100 tisíc korun od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Úřad s nimi vede správní řízení, rozhodnutí vydá do konce října. Ve čtvrtek se konalo jednání, na němž se záležitost projednávala, potvrdil předseda úřadu Vojtěch Weis. Autoři, novináři Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka, postup úřadu označují za šikanu.

Žlutého barona napsali novináři Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka, jde o soubor dvanácti reportáží a rozborů o podnikání a politickém působení předsedy ANO a bývalého ministra financí.

Autoři v prohlášení uvedli, že je úřad viní kvůli propagaci jejich knihy. Údajný přestupek prý spočíval v zadání inzerce v médiích a výlepu plakátů. Autoři dodali, že kvůli organizaci propagačního turné založili spolek Svoboda projevu, nešlo však podle nich o žádnou politickou stranu či hnutí, které by měl dohledový úřad kontrolovat.

"Představa Úřadu, že nám lze upřít právo propagovat naši práci, jak nejlépe a nejúčinněji dovedeme, je fatálním nepochopením podstaty nezávislé žurnalistiky a jejího významu pro existenci demokratické společnosti," uvedli autoři v prohlášení. Podle nich je "skandální, že v České republice působí úřad, který může takto zasahovat do svobodné novinářské práce".

Novináři doplnili, že případný verdikt rozhodující o údajném přestupku nebudou respektovat. Právní zástupce autorů knihy Antonín Továrek ve svém vyjádření označuje argumentaci Úřadu za "bezprecedentní zásah do ústavně zaručené svobody projevu a tisku" a požaduje bezodkladné zastavení řízení.

Člen úřadu Tomáš Hudeček řekl, že po zahájení správního řízení je svoláno jednání, kde mohou účastníci řízení předkládat důkazy nebo se k důkazům vyjadřovat. Následně mají účastníci zhruba dva týdny na vyjádření. "Pak, pokud protistrana nenavrhuje žádné další důkazy, se spis uzavírá," uvedl Hudeček.

Na rozhodnutí o tom, zda byl spáchán přestupek, má úřad 60 dní od začátku zahájení řízení. V tomto případě by rozhodnutí mělo padnout do konce října. Pokud úřad dospěje k závěru, že šlo o přestupek, hrozí autorům knihy pokuta 10 tisíc až 100 tisíc korun.

Kniha je rozdělena do tří částí. První se zabývá způsobem, jakým Andrej Babiš řídí firmy Agro Jevišovice, Kostelecké uzeniny, hustopečský zemědělský podnik a Vodňanskou drůbež. Jde o firmy ze skupiny Agrofert, kterou Andrej Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Druhá část knihy se věnuje způsobu, jakým Babiš podle autorů bohatne na dotacích a dalších příjmech z veřejných rozpočtů. Ve třetí část pak autoři popisují způsoby, jakými Babiš podle nich zneužívá svůj podíl na politické moci ke svému osobnímu prospěchu.

V pondělí úřad udělil první pokutu. Kvůli nedostatečně označené předvolební reklamě musí Občanská demokratická aliance (ODA) zaplatit 19 tisíc korun. Aliance se hodlá bránit správní žalobou, která ale nemá odkladný účinek.

Úřad pro dohled nad stranami dosud zahájil správní řízení s osmi subjekty, jejich jména do voleb nebude zveřejňovat. Je mezi nimi hnutí ANO, a to kvůli knize Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím, která podle úřadu nebyla náležitě označena povinnou informací o zadavateli a zpracovateli. Nejčastěji úřad subjektům vytýká neoznačení volebních materiálů informacemi o zadavateli a zpracovateli nebo účast ve volební kampani bez předchozí registrace.