Babiš chce na vnitro bývalého šéfa bezpečnosti strojírenských Vítkovic

Lubomír Metnar

Lubomír Metnar Zdroj: čtk

Andrej Babiš.
2
Fotogalerie

Kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu a někdejší šéf bezpečnosti strojírenských Vítkovic Lubomír Metnar. 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil serveru iDNES.cz informaci serveru Aktuálně.cz. Metnar podle iDNES.cz v minulosti také dlouhé roky v Moravskoslezském kraji jako policista vyšetřoval nejzávažnější trestnou činnost.

Seznam navržených ministrů Babiš v úterý přivezl na Pražský hrad prezidentovi Miloši Zemanovi. Jména tehdy na Zemanovo přání nezveřejnil, protože s nováčky ve vládě se chce prezident setkat. "Rozhodl jsem se pro něj na základě jeho dlouholetých zkušeností v resortu ministerstva vnitra," řekl o Metnarovi Babiš.

Metnar dostal od někdejšího ministra vnitra Martina Peciny v roce 2010 medaili za to, že s týmem vyšetřovatelů dostal před soud pachatele žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku, při kterém byla těžce popálena ještě ne dvouletá Natálie.

Žháři pak dostali dvacetileté tresty vězení. V roce 2011 se stal Metnar šéfem bezpečnosti strojírenského podniku ve Vítkovicích miliardáře Jana Světlíka, který ve stejném období zaměstnal jako jednoho z generálních ředitelů skupiny i Pecinu.

Když se stal Pecina ministrem vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, udělal z Metnara svého prvního náměstka. Po nástupu ministra vnitra Milana Chovance se Metnar přesunul na post řadového náměstka, v roce 2014 ministerstvo opustil. Poté se vrátil ke Světlíkovi, nyní je místopředsedou představenstva firmy VTK Special a členem dozorčí rady Vítkovice Heavy Machinery.

Server iDNES ve středu také uvedl, že Metnar byl donedávna členem hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS), které dává najevo příchylnost k Rusku, kritizuje Západ, Evropskou unii i údajnou agresivní politiku NATO.

Serveru časopisu Respekt Metnar řekl, že hnutí BOS v létě opustil, když se "tam začali navalovat lidé s různými názory". Vystupovat z EU a NATO je podle něj nesmysl. "Za hrozbu nicméně považuji nejen Rusko, ale i Čínu a tak dál," řekl.

Vytvoření Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které spadá pod ministerstvo vnitra, podle Metnara nebyl špatný nápad. Centrum opakovaně kritizoval Zeman, jeho pracovníci podle prezidenta nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace.

O kauze dotací na farmu Čapí hnízdo, ve které chce policie obnovit stíhání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Metnar s Babišem nemluvil. "Trvám si na svém profesionálním renomé, trochu by mě to uráželo," řekl k tomu Metnar.