Babiš chce vyloučit Rusňáka z ANO a vrátit jeho sponzorské dary

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Andrej Babiš
David Rušňák
Ivan Pilný (ANO) přichází na schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)
5
Fotogalerie

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou vyšetřuje rozsáhlý případ úniku informací z policejních databází a trestních řízení. Vyšetřování se týká i elitních policistů a podnikatelů.

Mezi dvacítkou stíhaných je podle dostupných informací například bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán nebo podnikatel David Rusňák. Ten je řadovým členem brněnské ANO. Je zeťem náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, Rusňákova manželka je brněnskou radní. 

Před několika dny Schillerovou navrhlo ANO na ministryni financí, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale její nominaci odmítl. Šéf ANO Andrej Babiš už nařídil jihomoravské organizaci hnutí, aby vrátila sponzorský dar od Rusňáka a podala návrh na jeho vyloučení z ANO.

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) ale oznámil, že navrhne pozastavení členství Rusňáka v hnutí, než se případ úniků z policejních spisů vyřeší. Rovněž vrácení daru by zvážil až ve chvíli, kdy se případně prokáže vina podnikatele. Ctí presumpci neviny, uvedl.

Rusňák je majitelem investiční skupiny DRFG, která byla založená v Brně v roce 2011. Cílem skupiny je zhodnocovat kapitál prostřednictvím investic do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech, hlavně v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství.

Je významným partnerem hokejové Komety. Ratajský působil v ÚOOZ do srpna 2009. Teď je společníkem v bezpečnostní agentuře CS Solution Group, která zajišťuje profesionální ochranku, ostrahu objektů i ochranu informačních technologií.

Sobotka dnes uvedl, že o kauze má informace pouze z médií a žádné jiné informace neměl ani dříve. Případ podle něj nicméně jen potvrzuje důvody, které ho vedly k odmítnutí Schillerové jako nástupkyně Babiše v čele ministerstva financí.

Premiér tehdy uvedl, že náměstkyně nese odpovědnost za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy. Právě kauza kolem těchto obligací byla jedním z důvodů pro návrh na Babišovo odvolání. Schillerovou označil za prodlouženou ruku současného ministra financí.

Babiš nevidí souvislost mezi Rusňákem a náměstkyní Schillerovou. "Ne každý můžeme za svoji rodinu nebo za svoje děti, takže já tam nevidím žádnou souvislost," řekl.

"Paní Schillerová měla jasné předpoklady dělat tu funkci a nemá to nic společného s případem pana Rusňáka, který pro nás je nepříjemné překvapení, a my se distancujeme od toho, co dělal," řekl. Nařídil proto vrácení daru ve výši přes milion korun, který Rusňák poslal ANO v roce 2014, a vyslovil se pro jeho vyloučení z vládního hnutí.

Hnutí ANO letos v březnu změkčilo svůj morální kodex pro adepty na volené funkce. Členové hnutí nově musí na členství a funkce rezignovat v případě jejich obžaloby z úmyslného trestného činu nebo nedbalostního trestného činu v souvislosti s výkonem veřejné funkce. Původní kodex z roku 2014 jim ukládal rezignaci už v případě jakéhokoli trestního stíhání.

Video: Babiš obviňuje Sobotku s Kalouskem z toho, že spolu mají mocenský pakt

Video placeholde
Babiš: Já zachraňuju vládní krizi, Sobotka má mocenský pakt s Kalouskem • Lukáš Červený