Babiš kvůli kompromitujícím nahrávkám a odposlechům podal trestní oznámení

Video placeholde

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli nahrávkám, na kterých údajně hovoří s redaktorem Mladé fronty Dnes o obsahu deníku. Svůj úmysl poprvé oznámil ve čtvrtek ráno v rozhovoru pro Blesk. Vadí mu, že byl údajně odposloucháván.

„Mám podezření, že jsem léta odposloucháván, a považuji to za skandální,“ řekl Babiš. Podal kvůli tomu trestní oznámení na neznámého pachatele.

Důvodem jsou nahrávky, které se objevily v minulých dnech. Muž s hlasem jako Babiš na jedné z nich sprostě nadává kolegům ve vládě. Na druhé pak zaznělo, jaké kauzy má publikovat deník MF Dnes z koncernu Agrofert. Babiš autenticitu nahrávek nepopřel, podle něj je to „špína“. Novinář Marek Přibil dostal obratem vyhazov.

„Je neuvěřitelné, že mě někdo může odposlouchávat na ministerstvu financí, na bezpečnostní radě státu. Pan premiér místo toho, aby to řešil, tak vyzývá lidi, aby to poslouchali,“ kritizoval Babiš ve čtvrtek ráno.

Podívejte se, co dalšího řekl Babiš o záměru podat trestní oznámení:

Video placeholde

Exkluzivně: Babiš podá trestní oznámení kvůli nahrávkám a odposlechům • Vera Renovica, Jan Jedlička

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu večer na tiskové konferenci vyzval občany, aby si nahrávky poslechli a udělali si sami obrázek.

„Opakovaně prohlašoval: Já neřídím novináře, neúkoluji svá média. Dnes se ukázalo, že v této věci lhal. Andrej Babiš v této věci opakovaně lhal. A já bych chtěl vyzvat občany, pokud na to samozřejmě mají žaludek, ať si tu nahrávku pustí,“ prohlásil Sobotka po jednání grémia ČSSD.

Na Babišovo prohlášení ve studiu Blesku zareagoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Usvědčený lhář Andrej Neovlivňuju Babiš se snaží odvést pozornost od obsahu nahrávek k jejich pořízení. Jen on sám ale ví, kde všude se jeho manipulátorské schůzky konaly a kdo jim byl přítomen. A ještě pan redaktor. Vyhozený slouha. Proč asi?“ napsal Chovanec na Twitteru.

Vývoj vládní krize můžete sledovat v online přenosu na portále Blesk.cz >>>