Babiš nepřišel do Otázek Václava Moravce. Krade se dál a média to neřeší, vysvětluje

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Twitter, archiv Blesku

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na dnešní diskusi ve veřejnoprávní České televizi nedorazil. Na facebooku to vysvětlil tak, že by proti němu bylo pět lídrů parlamentních stran a moderátor Václav Moravec. Ve zdůvodnění také uvedl, že na funkci ministra financí nelpí, ale boj proti svým politickým soupeřům nevzdá.

Předseda hnutí ANO byl do pořadu pozván spolu s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), vicepremiérem a předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem a předsedy KSČM Vojtěchem Filipem, TOP 09 Miroslavem Kalouskem a ODS Petrem Fialou. Kromě Babiše dorazili všichni pozvaní. "Co bych tam s nimi dělal? Proč bych je nechal opakovat pořád dokola ty stejné lži, na které nechtějí slyšet odpovědi?," uvedl na svém facebookovém profilu.

"Nenechám se zastrašit, nenechám se vyhnat, ani mi to neznechutí," uvedl na adresu "tradičních politiků". Babiš po poslechu nahrávek, na nichž hovoří s redaktorem o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích, uznal, že udělal chybu. S novinářem se prý scházet neměl. "Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to," zhodnotil předseda ANO. Tvrdí ale, že nikoho neúkoloval.

Video placeholde
Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana • Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička

Babiš také uvedl, že odposlech vicepremiéra a ministra financí může být obrovským bezpečnostním rizikem pro stát. Naznačil, že by odposlechy mohly být "na zakázku kmotrů a tradičních politických stran". Babiš v pátek kvůli nahrávkám podal trestní oznámení a naznačil, že za nimi stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Sobotka dnes v televizi Prima řekl, že záležitost, kdo je pořídil, musí vyšetřit policie.

Sobotka v úterý oznámil, že podá demisi, aby otevřel cestu k řešení situace kolem ministra Babiše. Podle premiéra je Babiš zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát. Zeman uvedl, že by měl z vlády odejít pouze premiér. To by podle Sobotky nevyřešilo příčinu vládní krize. Proto premiér v pátek oznámil, že demisi nepodá a poslal Zemanovi návrh na Babišovo odvolání. Hrad ale podobu návrhu zpochybňuje. Zeman v pondělí odcestuje na návštěvu Libereckého kraje a poté do Číny. Vrátí se 18. května.

Prezident Zeman v minulosti několikrát řekl, že v České televizi je patrný vliv opoziční TOP 09 a neinformuje o prezidentovi vždy objektivně. Proti tomu se ohradila jak televize, tak strana Miroslava Kalouska. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zhruba před měsícem obvinil televizi, že je kritická vůči Zemanovi a Babišovi.

Vysvětlení Andreje Babiše, proč nedorazil na debatu:

Ahoj lidi, rozhodl jsem se, že dnes nedorazím do Otázek Václava Moravce. Uvědomil jsem si, jak to tam bude vypadat. Pět lídrů parlamentních stran a pan Moravec? To je šest proti Babišovi. Co bych tam s nimi dělal? Proč bych je nechal opakovat pořád dokola ty stejné lži, na které nechtějí slyšet odpovědi?

Jasně. Teď budou mít nabito. Pomohl jsem jim. Udělal jsem chybu. Konečně jsem si ty nahrávky poslechl, a i když jsem přesvědčený, že jsem nikoho neúkoloval, přiznávám, neměl jsem se s tím novinářem vůbec scházet. Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to.

Všimněte si ale, jak k tomu přistoupili novináři. Nikdo tady neřeší, že jsem dlouhodobě sledován a odposloucháván. Nikdo neřeší, že to může být obrovské bezpečností riziko pro stát, protože tady někdo ilegálně odposlouchával ministra financí a vicepremiéra naší země. Nikdo neřeší, že by to mohlo být na zakázku kmotrů a tradičních politických stran, jako součást kontinuální kampaně s cílem odstranit mě z politiky.

Asi pamatujete, že když někdo zveřejnil maily premiéra Sobotky, dávali od toho novináři ruce pryč. Říkali, že psát o tom je neetické. I když z toho vyplývalo, že ČSSD ovlivňuje předvolební průzkumy veřejného mínění, výběr ředitele Českého rozhlasu, ovlivňuje Deník Referendum, od kterého to přebírají další média, a prosazuje svoje lidi do mocenských struktur. To na mě je úplně jiný metr. Od rána do večera to jedou v televizi. Útočí na mě. Ale co se divím, když tradiční strany fungují stylem „vrtěti psem“.

Proč byly zveřejněny ty odposlechy právě teď? Na ministerstvu školství, které ovládá ČSSD, zasahovala policie a jak to vypadá, byla tam mega korupce. Nejbližší kamarádka ministryně a její náměstkyně je obviněná a je ve vazbě. Rozhodovala o rozdělování peněz do sportu. Řídil ji blízký přítel premiéra a další člen ČSSD Karel Březina, už jednou odsouzený. Další do party, Miroslav Pelta, se kterým premiér rád chodil na fotbal - a radní za ODS s šílenou pověstí - s těmi dotacemi kšeftoval a je ve vazbě taky. A tohle se musí něčím překrýt. Tak najednou vyplavou ilegálně pořízené a sestříhané moje odposlechy, které jsou pořízené už v minulém roce. A najednou už se korupce ČSSD neřeší. Krade se dál, ale tohle média nerozčiluje, tohle nikdo řešit nechce.

A mě obviňuje premiér Sobotka, co nikdy nedokázal uspokojivě vysvětlit, kde vzal peníze na nákup svého bydlení? Obviňovat mě bude ministr Chovanec, který si koupil byty od dodavatele aut na svém ministerstvu.

Jdou teď proti mně všichni. Vidí, že máme skvělé výsledky na ministerstvu financí a chtějí mi znemožnit dokončení mandátu.

Premiér mě obviňuje z mocenského paktu s prezidentem. Koaliční smlouva ho nezajímá. Přitom on uzavřel pakt s Kalouskem a už dlouho spolu skvěle spolupracují. Tady už fakt není žádná levice a pravice. Oni pouze nechtějí přijít o vliv a moc. A neštítí se přitom spolupracovat s bývalými policajty, experty na odposlechy a najmout novináře, aby mě odposlouchával.

Já vám proto chci říct, že to nevzdám.

A nemluvím teď o funkci ministra financí. Na té nelpím. I když není důvod mě odvolat a na všechno jsem odpověděl, i na otázky, které mi nebyly zaslané.

Mluvím o boji proti mým soupeřům. Tradičním politikům. Nenechám se zastrašit, nenechám se vyhnat, ani mi to neznechutí. Jo, pracujou na tom. Politici, média, kmotři, co dřív dlouhé roky tahali za nitky zezadu.

A i když mě teď premiér popravil, já ten boj nevzdám a budu s těmi korupčníkům bojovat dál.