Babiš, Okamura a komunisté ovládnou klíčové výbory

Vojtěch Filip s Andrejem Babišem

Vojtěch Filip s Andrejem Babišem Zdroj: Foto Blesk - Martin Sekanina

Andrej Babiš
Tomio Okamura
Dominik Feri
Poslanecká sněmovna
5
Fotogalerie

Parlamentní strany se dohodly na obsazení všech sněmovních orgánů s výjimkou těch, které kontrolují tajné služby. Demokratický blok a Piráti mají výhrady.

Výbory Poslanecké sněmovny, které rozhodují o státním rozpočtu, kontrolují policii nebo vybírají členy rad ČT a ČRo, ovládnou hnutí Andreje Babiše, Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a komunisté.

Dohodli se na tom zástupci většiny parlamentních uskupení, jasno mají i o obsazení dalších orgánů dolní komory. U třetiny z nich vzroste počet členů ve prospěch ANO. Příští středu budou strany jednat ještě o komisích dohlížejících na tajné služby, Generální inspekci bezpečnostních sborů či Národní bezpečnostní úřad.

„Pokud všechny subjekty dodrží dohodu, příští týden schválíme předsedy a místopředsedy výborů,“ uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že dohoda respektuje výsledek voleb, tedy poměrné zastoupení partají ve sněmovních tělesech.

To však neodpovídá skutečnosti, že KSČM s patnácti poslanci už získala předsedu mandátového a imunitního výboru a navrch dostane ještě rozpočtový. ČSSD, která má stejný počet křesel, připadne jen zahraniční výbor, do jehož čela nominuje Lubomíra Zaorálka. Socialisté proto usilují také o kontrolní výbor.

Předseda zákonodárců ODS Zbyněk Stanjura za Demokratický blok připomněl, že jeho lídři opakovaně vyzvali babišovce ke společnému jednání.

„V mnoha případech jsme udělali ústupky a kompromisy, souhlasili jsme s větším počtem členů, což bude výhodné pro sněmovní hlasovací většinu ANO, SPD a KSČM,“ řekl. Narazil tak na skutečnost, že u šesti výborů se počet členů zvýší na čtyřiadvacet, další jich budou mít osmnáct.

Jan Farský za Starosty dodal, že shoda nebyla nalezena u bezpečnostního výboru. „Nechtěli jsme, aby mu předsedal zástupce SPD. Bylo nám ale řečeno, že se na tom nic měnit nebude,“ konstatoval.

Blok má nárok na čtyři výbory, rozhodovat se bude mezi pěti včetně kontrolního, který podle nepsaných zvyklostí řídí opozice. Výbor, který formace nevybere, připadne ANO.

Piráti na jednání neuspěli se svým dřívějším návrhem, aby předsedy všech orgánů nominovala opozice. Vadí jim, že ANO bude mít ministry zemědělství a zdravotnictví a zároveň šéfy příslušných výborů, když Andrej Babiš vlastnil firmy podnikající v těchto sektorech.

Jak si strany rozdělily výbory

ANO: volební, zemědělský, zdravotnický, sociální, petiční, organizační + další, o nějž nebude mít zájem Demokratický blok

Demokratický blok: má na výběr z kontrolního, pro evropské záležitosti, pro obranu, ústavně- právního a školského

SPD: bezpečnostní, hospodářský

KSČM: rozpočtový, mandátový a imunitní

Piráti: pro veřejnou správu, pro životní prostředí

ČSSD: zahraniční