Babiš tlačí na Havlíčka. Dohodu o lithiu musí vysvětlit, nebo odstoupit

Jiří Havlíček

Jiří Havlíček Zdroj: ČTK

Andrej Babiš ANO
Doprava do Dubí
Cínovec
Cínovec
Cínovec
22
Fotogalerie

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) by měl podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše vysvětlit, proč podepsal memorandum o těžbě lithia s australskými těžaři. Týden stará dohoda je podle Babiše skandální. Pokud ministr nedodá uspokojivé vysvětlení, měl by odstoupit, uvedl Babiš. 

Na tiskové konferenci na ministerstvu životního prostředí dnes novinářům řekl, že už se podařilo shromáždit 60 podpisů pod návrh KSČM, aby memorandum a těžbu lithia ještě do voleb na mimořádné schůzi projednala Sněmovna. Poslanci by se tak měli sejít, ke svolání stačí 40 podpisů.

Memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal Havlíček minulé pondělí. Jeho vyjádření ČTK zjišťuje. O víkendu odmítl, že by dokument znamenal pro Česko hrozbu v případných mezinárodních soudních sporech o ochraně investic. Memorandum je podle Havlíčka nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti.

Babiš dnes uvedl, že nechápe, proč Havlíček memorandum vůbec podepsal. "A není mi jasné, proč právě s tou firmou, která vlastně nemá tu licenci. On to podepsal s EMH se sídlem v Austrálii, to povolení má přitom česká firma Geomet," řekl Babiš. Je podle něj také otázkou, zda Havlíček měl k podobnému kroku kompetence. Kritizuje, že dokument obsahuje ustanovení o možné arbitráži.

Předseda hnutí ANO uvedl, že pokud Havlíček memorandum nevysvětlí, sám na něj podá trestní oznámení. "Z toho se nevykecá. To memorandum je skandální," uvedl Babiš. Dokument se podle něj navíc netýká jen lithia, ale i dalších surovin.

Podívejte se, kde se má těžit:

Sociální demokraté koncem minulého týdne poukazovali na to, že souhlas s průzkumem pro těžbu australské firmě prodloužilo ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem z ANO a ministrovi průmyslu pak nezbývalo než memorandum podepsat. Brabec dnes uvedl, že volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek v této věci buď vědomě lže, nebo neví, o čem mluví. "Prodloužení licence jsem ani neprojednal já, vydal ho místě příslušný úředník v Ústí nad Labem," řekl Brabec. Odmítl také, že by k tomu došlo "v tichosti", jak uvedl Zaorálek.

Brabec uvedl, že úředník musel postupovat podle geologického zákona. "Ministr, ani jiný politik nemá šanci ovlivnit udělení této licence a její prodloužení. Když žadatel splní všechny náležitosti, úředník ji musí potvrdit," uvedl ministr. Podle Babiše by se měla vláda na středečním jednání usnést, že Česko by se z dokumentu mělo vyvázat. "Je třeba najmout právníky, kteří to zruší," uvedl.

O případné těžbě lithia v České republice a jejích podmínkách se bude krátce před volbami zřejmě debatovat v obou parlamentních komorách. Zatímco KSČM chce svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, ODS chce tento bod zařadit na schůzi Senátu, která bude ve středu. Podle Babiše je na místě, aby se věc projednávala ve Sněmovně, Senát s ní nemá nic společného.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou European Metals Holdings vlastní. Otevřít chce pro tuto těžbu historický důl na cín.