Babiš: Vládní krize je u konce, dál už nebude otravovat lidi

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se zdraví s ministry, poté co jmenoval 29. ledna 2014 na Pražském hradě členy nové vlády
Andrej Babiš a Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Bohuslav Sobotka
Miloš Zeman
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman nemá námitky proti návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby se poslanec Ivan Pilný (ANO) stal novým ministrem financí. Jeho jmenování lze očekávat příští týden, uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Oznámení Hradu uvítali Sobotka i končící ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pilný už má naplánované schůzky s náměstky na ministerstvu.

"Vítám, že Hrad dnes reagoval na moji opakovanou výzvu k dodržování ústavy, a doufám, že prezident už bude konat v souladu s pravidly," uvedl Sobotka na twitteru. Návrh na odvolání Babiše z funkce ministra financí i místopředsedy vlády podal Zemanovi 5. května, Pilného na ministerstvo navrhl po středečních schůzkách s Babišem a s poslancem.

Podle Babiše je schválení nominace Pilného Zemanem "skvělá zpráva". Vládní krize je u konce a dál už nebude otravovat lidi, sdělil Babiš.

Zprávu uvítal i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, podle něhož se uklidňuje situace na politické scéně i ve Sněmovně. Faltýnek rovněž uvedl, že Zeman se ještě bude scházet s Pilným i s Babišem. Končící ministr ani jeho nástupce ale zatím žádný termín schůzky se Zemanem dohodnutý nemají.

Faltýnek rovněž vyjádřil přesvědčení, že Zeman reaguje na návrh změn ve vládě v nejbližším možném termínu, protože se ve čtvrtek krátce po půlnoci vrátil z cesty do Číny. Sobotka se v pondělí sešel s ústavními právníky, aby si nechal připravit návrh kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by Zeman otálel s přijetím návrhů na výměnu ministra financí.

Video: Co říká o vládní krizi Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)?


Pilný dnes novinářům řekl, že už má naplánované schůzky se dvěma resortními náměstky. Ředitele Finanční správy Martina Janečka, který je pod tlakem kvůli sporům o kontrolu jednokorunových dluhopisů, neodvolá. Chce s ním ale probrat některé jeho mediální výroky.

Pilný také uvedl, že nemá problém s návrhem rozpočtu na příští rok, který mu chce Babiš předat s návrhem schodku 50 miliard korun. Návrh přitom kritizovala pravicová opozice, deficit považuje vzhledem k dobré ekonomické situaci země za příliš vysoký.