Babiš žaluje anonymní skupinu Šuman za zveřejnění dokumentů o jeho aktivitách

Andrej Babiš ANO

Andrej Babiš ANO Zdroj: Foto ara

Šéf ANO Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš podává trestní oznámení kvůli twitterovému účtu skupiny Šuman, kde se postupně objevují některé dokumenty o jeho aktivitách či zvukové nahrávky. Činnost anonymní skupiny už překročila všechny meze, uvedl Babiš na dnešní tiskové konferenci na ministerstvu životního prostředí. Reagoval tak na víkendové zveřejnění dokumentů o Farmě Čapí hnízdo. Mají prokazovat, že banka si byla vědoma, že farma patří pod tehdejší Babišovu firmu Agrofert. Babiš dnes uvedl, že farmu nikdy nevlastnil, stejně jako Agrofert.

Na twitterovém účtu se o víkendu objevily naskenované dopisy a dokumenty, ze kterých vyplývá, že banka v letech 2008 a 2010 věděla, že Čapí hnízdo patří Agrofertu. Pokud by propojení existovalo, farma by nemohla získat 50milionovou evropskou dotaci určenou pro malé a střední podniky. Skupina Šuman v minulosti zveřejnila také nahrávky s někdejším vicepremiérem Babišem, kterého Sněmovna v září v případu Čapí hnízdo vydala ke stíhání.

Mezi zveřejněnými dokumenty banky HSBC, jejichž pravost nelze ověřit, je mimo jiné žádost o půjčku pro Farmu Čapí hnízdo, která je prezentována jako kongresové, výzkumné a školicí centrum skupiny Agrofert. Hlavním zákazníkem a zdrojem příjmů budou podle žádosti firmy ze skupiny Agrofert, která je v žádosti uváděna jako mateřská skupina Farmy Čapí hnízdo. Farma "nebude závislá na cestovním ruchu a kongresové turistice", píše se v žádosti, v jejímž textu je opakovaně zmíněna přidělená padesátimilionová dotace. "Farma Čapí hnízdo je společnost vlastněná přímo panem Andrejem Babišem," uvádí žádost jako podkladovou informaci.

Babiš dnes uvedl, že dokumenty neviděl. "Můj právní zástupce podává trestní oznámení, protože jednoznačně už ten Šuman překročil meze. Propojení Šumana s některými českými novináři je jednoznačné," konstatoval. K pravdivosti a pravosti dokumentů se nechtěl šéf hnutí ANO vůbec vyjadřovat. "Ať ověří policie, jestli jsou pravdivé. Agrofert ani já jsme nikdy farmu nevlastnili," řekl.

Twitterový účet Skupiny Šuman publikoval v květnu několik Babišových nahrávek, na kterých Babiš mluvil vulgárně o ministrech nebo diskutoval s novinářem svého bývalého deníku, kdy zveřejnit materiály o politických soupeřích. Sněmovna kvůli tomu v květnu přijala usnesení, že Babiš veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických rivalů. Na účtu se objevila například také nahrávka, kde Babiš hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu.

V souvislosti s případem farmy Čapí hnízdo obdrželo státní zastupitelství na konci září usnesení o zahájení trestního stíhání, ale neupřesnilo, koho se týká. V případu vydala Babiše a místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka Sněmovna v září k trestnímu stíhání. Babiše podle žádosti o vydání podezírá z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se měl dopustit dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek vinu popírají. Tvrdí, že kauza je má poškodit před volbami.

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Anonymní skupina Šuman zveřejňuje zprávy o Babišovi od května

- Twitterový účet Šuman je anonymní účet, na kterém se již několik měsíců zveřejňují nahrávky, dokumenty či analýzy související s Babišovými kauzami. Exministr autenticitu svých výroků nepopřel, později ale záznamy označil za zmanipulované. Jsou podle něj součástí kampaně proti němu. Nahrávky byly jedním z impulsů pro vznik sněmovní komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů.

- Jméno Šuman si internetová skupina zvolila podle skutečné osoby Julia Šumana, příslušníka komunistické tajné policie (StB), který měl podle archivních dokumentů s Babišem podepsat vázací akt. Šuman však před soudem prohlásil, že to není pravda. Identitu skupiny se snaží rozkrýt novináři, dosud se jim to ale nepodařilo.

- Nahrávky se na účtu Šuman začaly objevovat začátkem května. Propojené servery Svobodné fórum a Forum 24 zveřejnily 1. května dvouminutovou nahrávku s Babišem, na které se vulgárně vyjadřuje o ministrech z ČSSD, zejména o ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi a ministryni práce Michaele Marksové. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) označuje za "největší svini, kterou jsem poznal" a za "blbečka".

- O dva dny později se objevila další, asi pětiminutová nahrávka, na které Babiš mluví s mužem, kterého Svobodné fórum označilo za redaktora deníku Mladá fronta Dnes (následně vyšlo najevo, že s Babišem hovořil redaktor MfD Marek Přibil). Novinář mu říká, že má materiály o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD), Babiš se ale zatím vyjadřuje proti jejich uveřejnění. Babiš s mužem diskutují také o informacích, které se týkají minulosti premiéra Sobotky a obchodních zájmů ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

- Třetí nahrávka, která zřejmě zachycuje Babiše s Přibilem, se na internetu objevila 8. května. Zveřejněna byla opět na účtu Skupina Šuman. Na schůzce Babišovi novinář předává dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování případu Beretta, tedy vynášení informací z trestního spisu. Podle Přibila by informace poškodily ČSSD a ODS. Babiš se s novinářem domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění. Přibil navrhuje, že zařídí zveřejnění v deníku Právo, aby článek nevyšel v MfD, ve které Přibil pracoval a kterou vlastnil Babiš.

- Společnost Mafra 3. května oznámila, že i když nahrávku považuje za pochybnou, redaktora propustí. Lidové noviny uvedly, že nahrávky byly pořízeny zhruba v závěru loňského roku. Babiš přesunul své firmy, tedy i společnost Mafra ovládající MfD a Lidové noviny, pod svěřenské fondy letos v únoru. Na Přibilově facebookovém profilu se posléze objevilo vyjádření, že žádný živý spis Babišovi nepředal.

- Na twitterovém účtu Skupina Šuman byla koncem května vydána auditorská zpráva ministerstva financí o farmě Čapí hnízdo. Dokument vypracovaný loni analyzuje skutečnosti kolem projektu, na který byla čerpána dotace 50 milionů korun, a dochází k závěru, že nelze prokázat ani vyloučit propojení Čapího hnízda s holdingem Agrofert v době žádosti o dotace. Pokud by propojení existovalo, farma by neměla šanci dotaci určenou pro malé a střední podniky získat.