Babišovy daňové sliby? Analytik: Revoluce se nekoná, na parametrické změny mohou voliči slyšet

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: Anna Vacková

Andrej Babiš
Poslední rozhovor s Babišem ve funkci
Bohatí by měli podle většiny Čechů platit větší daně.
ilustrační foto
Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš sledoval 8. října v centrálním volebním štábu hnutí ANO v Praze výsledky senátních a krajských voleb.
6
Fotogalerie

Daňové návrhy, které představilo hnutí ANO, jsou podle oslovených ekonomů poměrně realistické a pragmatické. Voliči mohou na snížení daňové zátěže slyšet, shodli se. Hnutí ANO chce například zrušit superhrubou mzdu a pro lidi s příjmem do 113 tisíc korun měsíčně zavést daňovou sazbu 19 procent. ANO navrhuje také snížení daně z přidané hodnoty na základní potraviny na deset procent. Daňové sazby pro právnické osoby chce hnutí ponechat a odmítá zavádění sektorové daně pro banky. Navrhuje i úlevy z elektronické evidence tržeb.

"Návrh hnutí ANO se v porovnání například s 'daňovou revolucí' ČSSD drží 'při zdi' a nabízí spíše parametrické změny. Na ně však voliči, znechucení již rozmáchlými nenaplněnými předvolebními sliby, mohou slyšet spíše, jelikož je budou považovat za realističtější," řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Hnutí ANO podle něj k takové opatrnosti nutí i prostý pragmatický kalkul. Nelze totiž vyloučit, že po volbách bude moci sestavit jednobarevnou vládu.

"Dnešní návrh hnutí ANO je hozenou rukavicí v předvolebním boji. Bývalý šéf státní kasy Andrej Babiš se snaží upevnit předvolební preference a pro hlasy voličů si jde přes daňové úlevy," uvedl analytik banky Creditas Roman Koděra. Bude se podle něj soustředit na příjmové skupiny do 113 tisíc korun, které by si měli polepšit. I ve službách slibuje hnutí úlevu na dani a zavedení výdajových paušálů. Snížení DPH z 15 na deset procent u potravin, vodného a stočného, stravovacích služeb a například nealkoholických nápojů v pohostinství a dalších je širší záběr než u ČSSD, dodal.

Z jednotlivých bodů programů Kovanda přivítal plán snížení DPH na základní potraviny nebo odmítnutí bankovní daně, která by v konečném důsledku vedla k dražším úvěrům, případně nižším vkladovým úrokům pro řadové klienty. Populismem je podle něho v programu ANO návrh snižování DPH pro točené pivo. Za povšimnutí podle něj stojí to, že hnutí ANO už tak nelpí na vyrovnaném rozpočtu.

Při růstu ekonomiky ČR, tlaku na růst mezd a při stoupající inflaci se snižují disponibilní prostředky ke spotřebě, upozornil Koděra. Proto se domnívá, že se voliči tímto daňovým návrhem budou zabývat, protože v případě zvyšování průměrné mzdy si tito zaměstnanci a podnikatelé polepší. "Nicméně se ANO musí připravit na kritiku ostatních stran, které budou hovořit o 45 miliard korun, které by v případě aplikace tohoto návrhu ve státní kase chyběly," poznamenal.

Programové priority pro podzimní volby do Sněmovny představil šéf hnutí Andrej Babiš. Uvedl, že při superhrubé mzdě je nyní efektivní daňová sazba daně z příjmu pro lidi s příjmem 113 tisíc korun 20,1 procenta, pro lidi s vyšším příjmem 23,35 procenta. Pro lidi, kteří nyní neplatí solidární přihlášku, by se sazba měla snížit o 1,1 procentního bodu. Pro ty, kdo solidární přirážku platí, by sazba zůstala zachována. ANO chce také zavést výdajový paušál 500 Kč měsíčně pro všechny zaměstnance.

Hnutí také například navrhuje úlevy z EET. Povinnost by se neměla vztahovat na fyzické osoby s paušální daní a s příjmy do 500 tisíc korun, na bufety ve školách nebo dětských kroužcích, na e-shopy nebo na prodej vánočních kaprů. ANO chce také zrušit povinnost vyvěšovat oznámení o elektronické evidenci v provozovnách a chce umožnit volbu mezi elektronickou a papírovou účtenkou.