Babišovy dluhopisy prověřuje policie

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz Zdroj: Foto Blesk - Martin Sekanina

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz
Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz
Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz
Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz
Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz
6
Fotogalerie

O nákup nedaněných korunových dluhopisů společnosti Agrofert, kvůli nimž čelí kritice vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), se kromě finančního úřadu zajímá také policie. Uvedl to týdeník Respekt s tím, že mu to Babiš potvrdil. Policie se k případu nechtěla vyjádřit.

Babiš akci policie přičítá ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). "Mě vyšetřuje Chovancova policie všude," sdělil Respektu Babiš. "Říkal jsem Chovancovi na vládě, nechť si otevře speciální oddělení na stíhání Andreje Babiše a jeho Generální inspekce bezpečnostních sborů to bude vděčně dozorovat."

Policie případ nechtěla komentovat. "Náš útvar nebude k vašemu dotazu poskytovat žádné informace," řekl týdeníku mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej.

Chovanec se proti Babišovu obvinění z toho, že ovlivňuje policejní vyšetřování, ohradil. "Pokud pan Babiš vidí za kroky nezávislé policie politickou objednávku, pak to jen ilustruje, jakým způsobem uvažuje a řídí ministerstvo financí a Finanční správu," napsal ministr vnitra na Twitteru.

Odpoledne Babiš novinářům k zásahu policie a finančního úřadu v Agrofertu pouze uvedl, že by se měli všichni zklidnit a nechat nezávislé orgány šetřit. "Jsou to nezávislé orgány. Doufejme, že je pan Chovanec nebude ovlivňovat," podotkl s tím, že má podezření, že Chovanec proti němu zneužívá rozvědku.

Podívejte se na tiskovku premiéra Bohuslava Sobotky k možnému odvolání Babiše:

Video placeholde
Sobotkova tiskovka k odvolání Babiše: Celý záznam tiskové konference • Zuzana Štíchová, Petr Soukup

Specializovaný finanční úřad si vyžádal od společnosti Agrofert podklady k veškerým dluhopisům, které firma vydala, řekl v neděli mluvčí podniku Karel Hanzelka. Prověřuje tak i jednokorunové dluhopisy nepodléhající zdanění, které od firmy za 1,5 miliardy korun koupil Babiš, který byl do letošního února vlastníkem Agrofertu.

Babiš čelí podezření z daňových úniků, obvinění odmítá a záležitost pokládá za organizovanou kampaň proti své osobě. Vysvětlení, které poslal Sněmovně, pokládá pravicová opozice i zástupci vládní ČSSD za nedostatečné.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. Předpokládá, že se k Babišovu dopisu a a jeho možnému odvolání vyjádří v úterý.