Bělobrádek hájí Sobotku: Chápu jeho rozhodnutí, udělal to jediné možné

Video placeholde
Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)
Andrej Babiš
Premiér Sobotka
Bělobrádek
Premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický
5
Fotogalerie

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek chápe dnešní krok premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který stáhl návrh na podání demise vlády. Předseda vlády udělal jedinou možnou věc, aby nedošlo k destabilizaci kabinetu jako celku, napsal Bělobrádek ČTK. Za správný krok označil Sobotkův postup i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Napsal to na twitteru se zdůvodněním, že prezident Miloš Zeman svým jednáním naznačil, že nebude respektovat ústavní zvyklosti.

"Co se týká stáhnutí demise, je to pochopitelně logický krok, který chápu. Protože v situaci, kdy prezident republiky deklaruje, že si vykládá ústavu jinak, než bylo zvykem dlouhodobě, tak by to mohlo uvést celou republiku v chaos, protože by nebylo potom jasné, jestli ostatní členové vlády jsou odvoláni nebo ne, a rozhodování vlády by tak mohlo být zpochybňováno. To je věc, která je naprosto nepřijatelná, a z tohoto důvodu je krok Bohuslava Sobotky logický a správný," řekl Bělobrádek.

V souvislosti s návrhem na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) Bělobrádek šéfa hnutí ANO kritizoval kvůli aféře s nahrávkami, na nichž mluví o vydávání článků v médiích, která vlastnil. "(Babiš) nikdy nepopřel, že tyto nahrávky jsou autentické. Já to nevím, jestli jsou nebo nejsou, ale pokud jsou, tak to je naprostý skandál a ukazuje to, že v tomto případě nám Andrej Babiš i celé veřejnosti prostě lhal," řekl Bělobrádek.

Podívejte se, jak premiér Sobotka odvolává demisi:

Video placeholde

Premiér Sobotka ruší demisi • čtk, František Kára

O budoucím vývoji nechtěl spekulovat. "Koaliční smlouva je teď v kómatu, protože premiér řeší tu situaci bez toho, aby se postupovalo například dohadovacím řízením. Uvidíme, jak se dohodneme, jestli bude snaha nebo ochota udělat nějaký restart," řekl.

Hodně podle něj bude záležet na tom, jak se zachová hnutí ANO. "Bude také záležet, jak se zachová prezident republiky. Může nás překvapit a Andreje Babiše odvolat, nebo nás nepřekvapit a neodvolat. Uvidíme. Celá záležitost je teď velmi otevřená," řekl Bělobrádek.

Podle Jurečky Sobotkovo rozhodnutí ovlivnila i nahrávka, kde Babiš úkoluje novináře MF Dnes. "Pokud se tady objevila nahrávka, která ukazuje na to, že člen vlády úkoluje své novináře, jakým způsobem a kdy mají psát o jiných členech vlády a řídí tady mediální kauzy, to je něco nepřijatelného," řekl Jurečka.

Zeman už několik ministrů odvolal, podle ministra zemědělství by měl stejnou rychlostí odvolat i Babiše. "Ústava nestanovuje termíny, protože by jinak musela stanovovat sankce. Zvyklost je, že je to v řádu několika dnů, než to pan prezident přijme," dodal. Doufá v to, že se špičky koalice dokážou sejít a situaci v zájmu připravovaných zákonů a opatření v klidu řešit.