Bělobrádek: Půl roku před volbami je demise nešikovnost

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: Jiří Koťátko

Pavel Bělobrádek na sjezdu Starostů a Nezávislých
Bohuslav Sobotka chce podat demisi
3
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podáním demise vlády využije své ústavní právo, je to ale také na jeho zodpovědnost.

Novinářům to řekl vicepremiér a předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci jsou podle něj připraveni o nastalé situaci jednat, vypsání předčasných voleb by ale považovali za nešikovné. Sobotka se rozhodl podat demisi kvůli dlouhodobým sporům s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který podle něj nedokázal věrohodně vysvětlit své majetkové poměry ani obchodní transakce.

Bělobrádek také podotkl, že nyní je situace v rukou prezidenta Miloše Zemana. Je podle něj třeba rychle věc vyřešit, protože vláda se musí zabývat přípravou státního rozpočtu na příští rok.

"Co se týká předčasných voleb, tak se domnívám, že půl roku před volbami už by to byla pouze komplikace. Vyloučeno to určitě není. Každopádně když se podíváte na zákonné lhůty, tak už to je varianta, která takto brzo před volbami už v podstatě je velmi nešikovná," podotkl také lidovecký předseda. O možnosti vypsat předčasné volby mluvil i Sobotka, upozornil však na to, že by pro takový krok musela vláda získat podporu aspoň části opozičních stran ve Sněmovně.

Podívejte se, jak Bohuslav Sobotka podal demisi: 

Video placeholde
Bohuslav Sobotka chce podat demisi • Jan Jedlička