Birke jako volební manažer ČSSD končí, nahradí ho Chovanec

Jan Birke

Jan Birke Zdroj: profimedia

Sobotka a Birke
Stříhání pásky se na výstavě současného čínského umění Praha – Peking zhostili (zleva) Xin Dong Cheng, hlavní kurátor výstavy, Yu Qingtai, Jeho Excelence velvyslanec Čínské lidové republikyJan Birke, prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, Jiří Balvín, ministr kultury
4
Fotogalerie

Místopředseda ČSSD Jan Birke dal po změně ve vedení strany k dispozici svou funkci volebního manažera. Té se dočasně zhostil čerstvý předseda strany Milan Chovanec, ministr vnitra. Birke vysvětlil, že nový předseda by měl mít možnost vybrat si svůj tým. Podle informací deníku E15 má ale volební lídr Lubomír Zaorálek během kampaně nejúžeji spolupracovat se svou pravou rukou a poradcem Petrem Kovaříkem.

"Práci volebního manažera sociální demokracie jsem vzal po dohodě s Bohuslavem Sobotkou. Jeho rozhodnutí skončit jako předseda ČSSD a volební lídr tak má přímý dopad i na mé působení," uvedl Jan Birke.

"Připadá mi logické, že když je změna lídra do voleb, dát svou funkci k dispozici. Já neutíkám od ničeho, kampaň je celá připravená, hotová a v mašličkách. Ale novému lídrovi musím dát možnost vybrat si svůj manšaft, to je logické a normální," dodal Birke. "Místopředsedou ČSSD nadále zůstávám," uvedl. Pro opuštění této funkce nevidí důvod.

"O dalším postupu se budu radit se svými kolegy ve vedení ČSSD," řekl Chovanec. „Děkuji Honzovi Birkemu za velký kus práce, který v roli volebního manažera odvedl, a těším se na další spolupráci s ním," dodal.

Se Zaorálkem by ovšem měl podle informací E15 v budoucnu na vedení kampaně spolupracovat zejména Petr Kovařík. Ten působí na ministerstvu zahraničí jako poradce pro Ukrajinu a postsovětský prostor.

Birke se jako místopředseda ovšem bude dál podílet nejen na volební kampani ČSSD, ale zaměří se také na téma dopravy a spolupráci s odborovými svazy. O další Birkeho roli ovšem již rozhodnou Sobotkovi nástupci v čele sociální demokracie.

Sobotka ve středu řekl, že záležitosti kampaně včetně osudu manažera Birkeho už nechává svým nástupcům. Chovanec Aktuálně.cz řekl, že s Birkem bude dnes mluvit. "Zatím zůstává volebním manažerem a budeme se bavit o jeho další roli, protože on je lídrem v Královéhradeckém kraji. Je to můj kamarád, má moji podporu," uvedl Chovanec.

Birke řekl, že ho čekají jednání s Chovancem a Zaorálkem během dnešního odpoledne a večera. "To jsou dneska statutární místopředseda a volební lídr," konstatoval Birke. Kampaň je podle něj připravená, ve středu grémium ČSSD definitivně připravilo i sobotní programovou konferenci, dodal.