Buď hejtman, nebo poslanec. Babišovi vadí souběh funkcí u svých lidí, část z nich v tom problém nevidí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Andrej Babiš.
Andrej Babiš
Jaroslava Jermanová
Jaroslava Jermanová
Jaroslava Jermanová
11
Fotogalerie

Vedení hnutí ANO v čele s předsedou Andrejem Babišem vyzvalo své hejtmany, kteří zároveň byli zvoleni do sněmovny jako poslanci, aby se rozhodli pro jednu z funkcí. Poukázalo na hejtmanku středočeského kraje Jaroslavu Pokornou Jermanovou, která se v úterý rozhodla vzdát se poslaneckého mandátu. Hejtmani Olomouckého a Moravskoslezského kraje s rozhodnutím vyčkávají.

Výzva míří na tři hejtmany a zároveň poslance z hnutí ANO, kteří však zatím zásadní rozhodnutí dělat nechtějí.

Vybrat si jednu z funkcí se nicméně chystá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, která se chce rozhodnout do 20. listopadu, kdy má poprvé jednat Poslanecká sněmovna. „Obě funkce v žádném případě vykonávat nebudu,“ řekla. Vildumetzová získala ve sněmovních volbách největší počet preferenčních hlasů v kraji, se 7000 kroužky přeskočila i lídra kandidátky Dana Ťoka. 

Stejně jako Vildumetzová ovšem ve sněmovních volbách získali vysoký počet preferenčních hlasů také olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Podle nich je to důkaz důvěry občanů, že mohou obě funkce vykonávat současně.

„Situace je taková, že já jsem od začátku jasně deklaroval, že jdu do těchto voleb se souběhem funkcí. Získal jsem poměrně velké množství preferenčních hlasů, takže já teď ještě budu chtít s naším výborem jednat, co je k tomuto rozhodnutí vedlo, protože si myslím, že efekt v té kumulaci funkcí je,“ řekl Vondrák, který by případně upřednostnil funkci hejtmana.

Okleštěk dodal, že zásadní rozhodnutí zatím dělat nebude, když dosud není ani ustanovena vláda. „Jde o preferenční hlasy, které jsem získal a výhodu provázanosti obou činností, to stále platí. Nicméně výzvu vnímám a beru na vědomí. Nebudu však nyní dělat žádné kroky," řekl Okleštěk, který v minulém volebním období zastával obě funkce současně.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová se mandátu poslankyně rozhodla vzdát už minulu sobotu, veřejnosti to oznámila až v úterý. „Po velmi vypjaté volební kampani a po změnách, které nás potkaly v koalici na kraji, jsem dospěla k rozhodnutí vzdát se svého poslaneckého mandátu," uvedla.

Hejtmanka připomněla nedávné změny ve vedení hejtmanství, kde původní koalici ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů nahradila dvoubarevná krajská vláda ANO a ČSSD podporovaná KSČM. Ve sněmovně ji nahradí Milan Pour.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) již oznámil, že bude i nadále vykonávat zároveň funkci hejtmana i poslance. „Činil jsem tak v minulém volebním období, a to jsme byli vládní stranou s velkou odpovědností. Teď na tom nemíním nic měnit a obě funkce jsem připraven dál vykonávat,“ řekl Běhounek

Souběh funkcí a aktivit řešili i jiní

Dilema řešili i další nově zvolení poslanci. Například Jakub Janda (ODS) oznámil, že dá přednost práci poslance a ukončí svou sportovní kariéru. Skokan na lyžích Janda se přitom již od jara připravoval na zimní olympijské hry, které se odehrají příští rok v jihokorejském Pchjongčchangu.

S postem poslance naopak není spokojený bývalý senátor Jiří Hlavatý z hnutí ANO. Zvolením do sněmovny mu totiž automaticky zanikl senátorský post, což Hlavatý považuje za nespravedlivé. „Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně nebo zůstanu senátorem,“ řekl. Hlavatý již oznámil, že zvažuje opětovnou kandidaturu do Senátu, pokud by uspěl, zřejmě by mu zanikl poslanecký mandát. Hlavatý je majitelem největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem.