Čapí hnízdo není jediným Babišovým problémem. Připomeňte si další kauzy šéfa hnutí ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím
Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím
Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš na valné hromadě České unie sportu
5
Fotogalerie

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše. Není to však jediný problém předsedy hnutí ANO. Policisté se zabývají také kauzou korunových dluhopisů Agrofertu. Ta se však objevila teprve letos, policie ji zkoumá na základě trestního oznámení, pod nímž je podepsán muž německy znějícího jména. Termín, kdy vyšetřovatelé případ buď odloží, nebo zahájí trestní stíhání, nebyl stanoven. Kontroverze kolem mocenského působení Andreje Babiše vzbudila také čtvrtmiliardová zakázka, kterou jeho úřad bez tendru udělil společnosti IBM.

Andrej Babiš na jaře zveřejnil doklady o tom, kde vzal zhruba 1,5 miliardy korun na korunové dluhopisy Agrofertu, které jsou osvobozené od daní. Koupil je v roce 2012 a právě na daních tím ušetřil už desítky milionů.

Další ušetří do roku 2022, kdy mají být bondy splaceny. Existuje podezření, zda nezkrátil stát záměrně. Tuto část kauzy však audity, které Babiš předložil, nijak neosvětlily.

Podezření vzbuzuje také skutečnost, že Babiš půjčil holdingu, který v té době vlastnil, za šestiprocentní úrok na deset let. V roce 2013 přitom Agrofert běžně dostával od bank úvěry za úrok 1,87 procenta, tedy výrazně levněji.

Případ začala v lednu na základě trestního oznámení pro krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku zkoumat policie. V březnu ho předala odborníkům ze sekce závažné hospodářské trestné činnosti a korupce Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Není legální přimět svou vlastní společnost k tomu, aby vydala dluhopisy, ze kterých nemá žádný užitek jen proto, aby se majitel společnosti obohatil tím, že tyto dluhopisy nakoupí a nemusí danit příjem z těchto dluhopisů. Věřím, že důkladným prověřením a vyšetřením věci orgány činné v trestním řízení dospějí ke zcela jednoznačným zjištěním potvrzujícím, ba dokonce překračujícím uvedená tvrzení,“ píše se v trestním oznámení, pod kterým je podepsán muž německy znějícího jména.

Většina členů vlivného rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny se na jaře shodla, že při emisi dluhopisů skutečně mohlo docházet k obcházení nebo i zneužití zákonů. Babiš se z jednání výboru omluvil a místo sebe poslal své podřízené. Ti však podle poslanců nedokázali na konkrétní dotazy odpovídat.

Nakonec Finanční správa ujistila, že zkontroluje všechny firmy, které dluhopisy osvobozené od daní v roce 2012 vydaly. Emisí bylo podle úředníků dohromady 525 za 164 miliard korun.

Čtvrtmiliardy pro IBM bez výběrových řízení

Výčet sporných kauz kolem Babiše nekončí. Pochybnosti vzbuzují i zakázky v souvislosti s elektronickou evidenci tržeb, které ministerstvo financí bez výběrových řízení přikleplo IBM. Podle úřadu jde o nadstavby už existující smlouvy na daňový informační systém, který firma dodává a provozuje od roku 1992.

IBM nejprve získala kontrakt za 50 milionů na centrální technické řešení EET. A koncem minulého roku pak další za 200 milionů. Čeho se týká, odmítlo Generální finanční ředitelství s odvoláním na obchodní tajemství prozradit.

Proti zakázkám protestovala Rada vlády pro informační společnost. Do sporu, podobně jako v případě smlouvy se společností Kapsch, však vstoupilo ministerstvo pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO). Poskytlo dobrozdání, že je možné postupovat bez soutěže. O tento případ se policie zatím nezajímá.