České dráhy je třeba odpolitizovat, říká Ťok. Dozorčí radu přitom vede exmanažer z Agrofertu

Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok Zdroj: ČTK

Kandidát na ministra dopravy Dan Ťok
Ministr dopravy Dan Ťok
Nový ministr dopravy Dan Ťok
Pavel Krtek, České dráhy
5
Fotogalerie

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) kritizuje vedení Českých drah. Je přesvědčený, že dozorčí rada drah je zpolitizovaná a ne vždy přijímá správná ekonomická rozhodnutí. Dozorčí radě Českých drah přitom nyní předsedá bývalý manažer Agro Jevišovice, která patří koncernu Agrofert.

Odpolitizování Českých drah si dal ministr dopravy Dan Ťok z hnutí ANO za volební slib. Podle generálního ředitele drah Pavla Krtka je však dozorčí rada nezávislá. „Dozorčí rada má devět členů, kde tři jsou zástupci zaměstnanců a šest členů tvoří odborníci. Politika končí v dozorčí radě, vedení má být odborné, nezávislé, nemá tam být politický vliv, a podle mého názoru se to dodržuje,“ řekl Krtek ve středu na debatě pořádané společností Deloitte a Institutem členů správních orgánů.

„Ta představa, že politika končí v dozorčí radě Českých drah, by byla báječná, ale podle mě tak nefunguje. Existuje koaliční nepsaná dohoda, že stejný půdorys jako je ve vládě, bude i v dozorčí radě drah,“ oponoval Ťok. „Těch šest lidí v dozorčí radě jsou pečlivě poskládaní tak, aby dvě koaliční strany nemohly přehlasovat nikdy třetí. Když se to spojí s tlakem odborářů, tak mnoho rozhodnutí není ekonomických či ve prospěch státu, ale někoho jiného,“ dodal ministr dopravy. Jak by popsanou praxi změnil však neuvedl.

Přestože Ťok kritizuje politizaci státních firem, právě lidé spojení s jeho stranickým šéfem Andrejem Babišem nyní drží významné posty v představenstvech a dozorčích radách velkých firem. Dozorčí radě Českých drah například nyní předsedá Milan Feranec, který dříve pracoval pro Agro Jevišovice patřící pod koncern Agrofert. Ten Andrej Babiš převedl začátkem roku do svěřenského fondu.

Dalším členem dozorčí rady Českých drah je Milan Kucharčík, který zase dříve působil ve společnosti Agrotec. Ta rovněž spadá pod holding Agrofert. Ministr dopravy Ťok při příležitosti jmenování Kucharčíka do dozorčí rady drah v roce 2015 uvedl, že při výběru nerozhodovalo to, kde Kucharčík dříve pracoval, ale že je zkušeným ekonomem.

Ťoka tehdy kritizovala opozice. „Ve prospěch Agrofertu se přijímají zákony, současně se do klíčových pozic ve státní firmě či státních firem dostávají lidé spojeni s Agrofertem. Naopak do Agrofertu míří policisté vybaveni exkluzivními informacemi. To vše se děje za přihlížení premiéra a koaličních stran,“ řekl tehdy poslanec ODS Zbyněk Stanjura.

Lidé spojení se šéfem hnutí ANO figurují i v dalších významných společnostech. Například hlavní manažer hnutí ANO Pavel Pustějovský, který dříve působil v chemičce Deza patřící Agrofertu, sedí v představenstvu Pražské energetiky.

Syn poslance Jaroslava Faltýnka, který je stejně jako Babiš podezřelý z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo, Jiří Faltýnek, je zase předsedou dozorčí rady městského podniku Teplárny Brno. Člen hnutí ANO a někdejší manažer AGF Food Logistics patřící Agrofertu Robert Masarovič působí v představenstvu Pražské strojírny.