Co bude dál? Sobotka nevylučuje vypsání předčasných voleb

volební urna

volební urna Zdroj: profimedia.cz

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil 2. května 2017, že vláda podá demisi
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil 2. května 2017, že vláda podá demisi
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil 2. května 2017, že vláda podá demisi
Bohuslav Sobotka chce podat demisi
5
Fotogalerie

Demise vlády by mohla podle premiéra Bohuslava Sobotky znamenat vypsání předčasných voleb do Sněmovny. Na tiskové konferenci ale upozornil, že by se na tom musely shodnout i další strany ve Sněmovně, nejen koaliční. 

Sobotka oznámil, že se rozhodl podat demisi kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a finančním transakcím vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

"Koaliční strany mají možnost dohodnout se na obnovení koalice a součástí té dohody musí být také vyřešení pozice ministra financí, aby nadále nedocházelo k tomuto střetu zájmů. Nebo se mohou koaliční strany dohodnout na tom, že budou uspíšeny volby do Poslanecké sněmovny. To ale samozřejmě nemůže udělat jenom samotná koalice, musely by se na tom dohodnout i další strany, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně," řekl Sobotka.

Poslanecká sněmovna se může usnést na svém rozpuštění, je k tomu třeba třípětinová ústavní většina. Rozpuštění Sněmovny je nutný krok pro vypsání předčasných voleb.

Sobotka prohlásil, že podle něj není možné, aby se vláda snažila přežít zbývající půlrok do řádného termínu voleb a tvářila se, že se nic neděje. Babiš je podle něj ve střetu zájmů, když mu jako ministrovi financí podléhá Finanční správa, která by měla vyšetřit jeho nákup jednokorunových dluhopisů od společnosti Agrofert v době, kdy ji vlastnil.

Podívejte se na to, jak premiér Bohuslav Sobotka podává demisi: 

Video placeholde
Bohuslav Sobotka chce podat demisi • Jan Jedlička

Sobotka dnes řekl, že Babiš za čtyři měsíce nedokázal vysvětlit podezření a nejasnosti ohledně svého majetku a svých obchodních transakcí, pouze podle premiéra uráží koaliční partnery a vymýšlí si. Situace podle Sobotky poškozuje důvěru občanů v politiku a ohrožuje práci vlády, která si jako jeden z cílů stanovila boj s šedou ekonomikou.