ČSSD a lidovci chtějí jednat s ANO o vládě, shodnou se na rozpočtu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Obě strany podmiňují účast v kabinetu nebo jeho podporu tím, že v jeho čele nebude trestně stíhaný premiér. Spolu s SPD podpoří státní rozpočet, který s jejich přispěním prošel prvním čtením.

 

Při zahájení debaty o návrhu státního rozpočtu na příští rok se začala rýsovat další možná vládní sestava. Zatímco na ustavení Poslanecké sněmovny se ANO dohodlo s SPD Tomia Okamury a komunisty, nyní začali babišovcům nadbíhat socialisté a lidovci. Ti s nimi tvořili minulou koalici.

Obě strany však mají podmínku: Buď bude premiérem někdo jiný než Andrej Babiš, nebo orgány činné v trestním řízení zastaví vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Za takových okolností jsou ochotny vstoupit s ANO do vlády či tolerovat jednobarevný kabinet hnutí.

Všechny tři partaje mají v současnosti v Poslanecké sněmovně většinu 103 hlasů. ČSSD a KDU-ČSL zopakovaly, že podpoří plán státních financí.

„O účasti ve vládě s námi nikdo nejednal. Pokud ale hnutí ANO přijde, rádi se sejdeme a seznámíme s tím, co nabízí,“ řekl šéf sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka.

Podobně reagoval také předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Pokud bude zájem jednat, jsme připraveni převzít vládní zodpovědnost, nebo podpořit menšinovou vládu,“ uvedl s tím, že ani KDU-ČSL však zatím Babišovo uskupení nepozvalo k jednacímu stolu.

Žádná ze stran nemá větší výhrady k návrhu rozpočtu, na němž se s ANO podílely. Navrhují jen přesuny v řádu jednotek miliard korun mezi některými kapitolami - hlavně ve prospěch sociální oblasti a vyšších platů pro učitele. Odkud by peníze vzaly, upřesní při druhém čtení rozpočtu.

„Proč současná koalice nepokračuje, když je připravena společně schválit rozpočet,“ pozastavil se nad shodou lídr ODS Petr Fiala. Ten považuje za nepřijatelné, aby byl plán předložen s padesátimiliardovým deficitem. „Je připraven bez jakýchkoliv priorit, rozdává kdekomu,“ podotkl. Vzhledem k nedostatku času se však občanští demokraté nepřidají k TOP 09 a STAN, které prosazují vrácení návrhu vládě k přepracování.

Kvůli riziku rozpočtového provizoria budou pro rozpočet v prvním čtení hlasovat poslanci SPD, přestože ani jim se schodek nelíbí. Piráti a komunisté nebudou aktivně pro. Teprve podle toho, jaké návrhy projdou ve druhém kole, se rozhodnou, jak se postaví k závěrečnému rokování, které má začít 19. prosince.