ČSSD rozjela kampaň. Zaorálek na plakátech a inzerátech vyhlašuje válku levné práci

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Anna Vacková, e15

Ministr zahraničích věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyrazil na vodu a na slavnostech v Tachově si oblékl gotický kostým
Ministr zahraničích věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyrazil na vodu a na slavnostech v Tachově si oblékl gotický kostým
Lubomír Zaorálek zkouší chodit mezi lidi.
Lubomír Zaorálek zkouší chodit mezi lidi.
Lubomír Zaorálek zkouší chodit mezi lidi.
10
Fotogalerie

Sociální demokracie dnes v inzerátech a na billboardech začala svou předvolební kampaň s heslem Když bohatne země, musí bohatnout i lidé. 

Volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek řekl, že se od svého nástupu do čela volební kampaně v polovině června snažil pracovat na změně prezentace. Nepořádá například stranické volební mítinky, místo toho za lidmi chodí. „Zkouším to čtrnáct dní, funguje to, je to proveditelné,“ řekl novinářům. Součástí změny je nové logo a jiná podoba billboardů, než kterou plánoval původní volební manažer ČSSD Jan Birke.

Podle Zaorálka je hlavním sdělením, že ČSSD vyhlásí „válku levné práci“. Ta podle něj devastuje životy. Levná cena práce v Česku podle Zaorálka může znamenat pro zemi past. Nyní sice umožňuje prodávat do ciziny výrobky, do budoucna ale může přinést zastarávání. „Byl bych rád, kdyby to byla určitá strategie, na které by byla širší shoda,“ uvedl Zaorálek.

Řešit situaci chce ČSSD zvyšováním minimální mzdy, zavedením progresivního zdanění, zvedáním platů ve veřejné sféře, změnou systému investičních pobídek nebo podporou kolektivního vyjednávání. Za důležité považuje i boj proti daňovým rájům a vyrovnávání rozdílů mezi regiony v rámci Česka i Evropské unie.

Zaorálek a volební lídři ČSSD v krajích se začnou objevovat na billboardech, dnes vyšla v tisku i celostránková inzerce, uvedl. „Nestojím o zemi, z níž naše děti a děti našich dětí odcházejí,“ píše Zaorálek v inzerátu voličům. Vedle růstu mezd zdůrazňuje dostupnost veřejných služeb.

Sociální demokracie naopak nebude znovu otevírat téma zdanění církevních restitucí. Podle analýz právníků by podobný zásah neuspěl u Ústavního soudu. „Tady se pravici povedlo něco, co se bez nějaké revoluce nedá změnit. Pokud je názor takový, že ta věc je neprůstřelná a odmítl by to Ústavní soud, vyhlašoval bych bitvu, která je předem prohraná,“ řekl Zaorálek.