ČSSD varuje před roboty a úbytkem práce. Lidé by mohli dostávat peníze za péči o přírodu či blízké

robot

robot Zdroj: profimedia

CeBit 2017
Ilutrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
15
Fotogalerie

Sociální demokracie představila svůj pohled na budoucnost trhu práce, který promění robotizace. Stát má odměňovat například i péči o vlastní rodinu. ČSSD vizi částečně zahrne již do letošního volebního programu.

Vládní sociální demokracie skládá svůj volební program před blížícími se volbami, nyní představila svůj postoj k digitalizaci a proměně trhu práce.

Podle ČSSD bude nevyhnutelné rozšířit pojem práce za hranice toho, jak jej nyní chápeme a odměňovat i například práci v domácnosti, péči o blízké osoby či životní prostředí. Vyplývá to z dokumentu Oranžová kniha: budoucnost práce, který spolu s předsedou spolku Idealisté Radimem Hejdukem a Kateřinou Smejkalovou z nadace Friedrich-Ebert-Stiftung vytvořil Vladimír Špidla, někdejší premiér a současný ředitel Masarykovy demokratické akademie.

„Na okruzích Oranžové knihy je ve straně shoda a detailněji je rozpracuje volební program ČSSD, který právě vzniká,“ doplnil Hejduk. Na programovém dokumentu ČSSD podle jeho slov pracuje i tým, který se zabývá výhradně jen daňovou problematikou.

„Abychom opatření typu zavedení dlouhodobého ošetřovného zaplatili, musíme hledat zdroje tam, kde jsou – jde například o kapitálové daně, progresivní daň z příjmu či bankovní daň,“ říká Hejduk. Podle něj by také rozpočtu pomohlo, kdyby se česká ekonomika dokázala přeorientovat na produkci s vyšší přidanou hodnotou, kterou automatizace tolik neohrožuje. „Celkové zvýšení mzdové hladiny automaticky znamená i vyšší objem prostředků ze sociálního pojištění,“ uvedl vedoucí Idealistů, kteří fungují jako svého druhu mládežnická organizace ČSSD.

Oranžová kniha však popisuje trendy, jež přesahují rámec jednoho volebního období. V dlouhodobější perspektivě se v Česku plně zautomatizuje deset procent všech prací a u více než třetiny z nich dojde k zásadní proměně jejich podoby a náplně, argumentuje publikace.

Podívejte, co všechno už dnes roboti dokáží:

Video placeholde

CeBit 2017 • Michal Nosek, Jan Pavec

Podobně vývoj odhaduje také pravicová TOP 09, podle níž do 15 let nebude v některých oborech nutné pracovat více než čtyři dny v týdnu.

Vizi nástupu robotizace coby hry s nulovým součtem ale částečně nabourává letošní analýza poradenské firmy McKinsey & Company. Její tvůrci uvádějí, že do roku 2055 umělá inteligence kompletně nahradí pouze pět procent současných pracovních pozic. Většina z nich se tak jen promění, nikoliv úplně zmizí.