Do vedení Sněmovny chtějí Fiala, Pikal, Okamura, Filip a Hamáček

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Martin Sekanina

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
Andrej Babiš
Petr FIala
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Na místopředsedy Sněmovny budou kandidovat Petr Fiala (ODS), Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Hamáček (ČSSD). Do páteční tajné volby je nominovaly jejich kluby, lhůta skončila ve středu večer.

 

Kandidátů je pět stejně jako místopředsednických křesel. Jejich počet ve středu určilo plénum na návrh nového předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO). Sdělil to předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Páteční volba bude podle Kolovratníka dvoukolová. Pokud zůstane některá z pětice místopředsednických pozic po prvním kole neobsazena, druhé kolo se uskuteční ještě týž den. V případě, že se ani ve druhém kolem nepodaří zbývající místo nebo místa naplnit, bude vyhlášena nová volba, uvedl Kolovratník. Kluby budou mít možnost navrhnout do ní nové kandidáty.

Nová volba by se pak uskutečnila příští týden, kdy by měla začít druhá sněmovní schůze.V minulém volebním období měla Sněmovna čtyři místopředsedy. Poslední volné křeslo poslanci obsadili až ve třetí volbě.

Na ustavující schůzi tehdy neuspěli Okamura jako nominant Úsvitu a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, na druhé schůzi Okamura a nynější předseda STAN Petr Gazdík. Gazdíka poslanci zvolili na čtvrté schůzi potom, co se Okamura nominace vzdal.