Glosa Martina Čabana: KSČM a ČSSD aneb Kopie a originál

Vedení KSČM se z vítězství přiliš bujaře neradovalo. (Zleva Jiří Dolejš, Vojtěch Filip a Petr Šimůnek)

Vedení KSČM se z vítězství přiliš bujaře neradovalo. (Zleva Jiří Dolejš, Vojtěch Filip a Petr Šimůnek) Zdroj: E15 Stepan Bruner

Lubomír Zaorálek na programové konferenci ČSSD, kterou vede coby nový lídr do voleb
Lubomír Zaorálek na programové konferenci ČSSD
Lubomír Zaorálek coby volební lídr ČSSD zavítal do studiua Blesku
KSČM
Jiří Dolejš, KSČM
6
Fotogalerie

Když sociální demokraté na přelomu roku udělali svůj slavný a hojně diskutovaný úkrok doleva, dost se mluvilo o tom, jestli to nepřehnali – s neskrývaným tažením proti bohatým, s pevným sepětím s odboráři a jejich tlakem na mzdy, s tvrdým atakem na zahraniční investory. Jestli se zkrátka nestanou jen kopií KSČM. Tak tedy v sobotu zveřejnil svůj volební program originál.

Je pravda, že volební priority socialistů i komunistů se asi protínají víc než dříve. Ale mluvit o kopii by přece jenom nebylo fér. ČSSD například nehodlá znárodnit „páteřní síť energetiky, dopravy aj. strategických odvětví“. Nenabízí velkohubé „záruky míru ve světě“ a neprosazuje „konec zahraničním misím v cizím zájmu“, což v překladu znamená vystoupení z NATO.

Zkrátka a dobře, komunisté znovu ukázali, že na levé straně politického spektra má ČSSD ještě dost prostoru na prosazování politik, nad nimiž si lze třeba ťukat na čelo, ale z nichž alespoň neběhá mráz po zádech.