Glosa Martina Čabana: Rozpočtový Ježíšek bude nadělovat

Bohuslav Sobotka, nominační projev na sjezdu čssd

Bohuslav Sobotka, nominační projev na sjezdu čssd Zdroj: Anna Vackova

Josef Středula na odborářském mítinku
Petr Nečas, Josef Středula
3
Fotogalerie

Rozpočet na příští rok nakonec budou Vánoce. A Ježíšek bude bohatý.

Premiér Bohuslav Sobotka se po jednání tripartity o státním rozpočtu na příští rok snažil tvářit přísně. „Když se sestavuje rozpočet, to nejsou Vánoce. Sestavování rozpočtu nemůže připomínat situaci, kdy děti píší Ježíškovi, co všechno by si přály pod stromeček,“ prohlásil na tiskové konferenci předseda vlády.

Zní to hezky a šéf odborů Josef Středula, který na jednání přišel s tím, že je třeba zařídit, aby všem rostly platy, se tvářil poněkud rozladěně. Ale spíš z povinnosti, aby si nezadal. Jinak dobře ví, že jednání jsou stále v běhu a že s každým dnem, o který budou volby blíž, bude politická vůle k odporu proti růstu platů slábnout.

Tenhle rozpočet nakonec budou Vánoce. A Ježíšek bude bohatý. Celkem jasně se na něm ukáže, že vzhledem k rozpočtovému cyklu může české veřejné finance jen těžko potkat něco horšího než říjnový termín sněmovních voleb.

Sčítání nesmyslných předvolebních výstřelků a nášlapných min zanechaných v rozpočtu dnešními ministry bude hlavní kratochvílí příštího kabinetu.