Glosa Martina Čabana: Sebevědomí a reálpolitika

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro náš list stále tvrdí, že kandiduje na post předsedy vlády a chce stavět příští kabinet. Jeho sebevědomí je dokonce tak vysoko, že mu nepřipadá důležité sdělit voličům, s jakými lidmi počítá v případě volebního úspěchu do vládního týmu. Zároveň ale na povrch začínají probublávat čistě reálpolitické úvahy, jejichž čas přijde hodinu po volbách.

Koaliční potenciál Andreje Babiše je těžce pochroumán trestním stíháním. Ve vládě s obviněným premiérem se nechce sedět opravdu nikomu, a tak se zejména mezi vládními stranami objevují úvahy o vládnutí s hnutím ANO, ale bez Babiše. Kuloáry už nabízejí i postavu Richarda Brabce, který po Babišovi převzal post prvního vicepremiéra, je místopředsedou hnutí a nejde po něm policie.

Je dobré tyto signály vnímat a číst. Snižuje se tím míra budoucího rozčarování, které nutně přijde ve chvíli, kdy jasnou a ostrou předvolební rétoriku vystřídá snaha sáhnout si na kus moci a také nutnost dohodnout se na správě země.

Více o volbách čtěte zde >>>