Glosa Martina Čabana: Sobotkovy cesty z trapného klinče

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek
Andrej Babiš (ANO)
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
4
Fotogalerie

Premiér a vicepremiér pronesli mnoho slov, ale jasněji mezi nimi není. Ani jedna varianta, která se před Sobotkou otevírá, není dobrá.

Premiér svolal tiskovou konferenci, na níž světu oznámil, že ještě není konec dubna, a proto zatím neví, jestli bude muset odvolat ministra financí Andreje Babiše. Šéf státní pokladny pak dlouze pohovořil s novináři, ale jeho poselství nebylo o moc objevnější – mrzí ho atmosféra ve vládě, odcházet se mu nechce, odpovědi na otázky prý v určeném termínu, tedy do neděle, dodá.

A že premiér s ním nemluví. A že první peníze vydělal sběrem míčků na tenisovém turnaji, když mu bylo devět let.

Přestože zaznělo mnoho slov, stále nevíme, jak čím dál trapnější klinč mezi premiérem a vicepremiérem dopadne. Z frenetické a nepříliš promyšlené komunikace obou mužů na sociálních sítích i v médiích je ale patrné, že situace je celkem vážná a trable ve vládě jsou zřejmě hlubší než při předchozích, do velké míry předstíraných vládních krizích – ať už šlo o hádky kolem zdravotnictví nebo teatrální vystoupení na téma policejní reorganizace.

Babiš se pochlubil, že už má v kanceláři připravené krabice na stěhování, takže na případné odvolání z vlády je připraven. Zároveň se objednal na Pražský hrad, aby se nechal poplácat po ramenou svým momentálně nejvěrnějším politickým spojencem. Že se mu příští týden poplácání dostane, je jasné.

Video: Podívejte se na rozhovor s Andrejem Babišem

Nakolik to ovlivní premiéra Sobotku v jeho rozhodování, už tak jasné není. Nicméně bez alespoň elementární podpory prezidenta by premiérovo případné rázné gesto vyhození Babiše z vlády mohlo skončit také ošklivým fiaskem.

Nebylo by to poprvé. Elegancí Sobotkovy výměny ministrů opravdu neoplývají – stačí vzpomenout na rozpaky kolem výměny Svatopluka Němečka a Jiřího Dienstbiera nebo chaotické tance při střídání na ministerstvu průmyslu.

Před Sobotkou se otevírají dvě cesty a ani jedna z nich nebude klidná a pohodlná.