Herman, Marksová či Semelová. Ve sněmovně bude chybět řada známých jmen

Michaela Marksová

Michaela Marksová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Marek Ženíšek
Marek Ženíšek
Peter Hermann, šéf pro PR a nová média v agentuře McCann Prague, považuje skloubení PR s reklamou za přínos.
Daniel Herman
Ivan Gabal
8
Fotogalerie

Letošní volby do Poslanecké sněmovny znamenají velké politické zemětřesení. Do Parlamentu se tak dostane mnoho úplně nových tváří, především z vítězného Babišova hnutí ANO. Připlouvají také Bartošovi Piráti. Zároveň se loučí několik zkušených matadorů, nejznámějším z nich je lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Přečtěte si, která ze známých jmen ve sněmovních lavicích už nezasednou.

Daniel Herman, ministr kultury za KDU-ČSL byl pražskou jedničkou, v kampani se za něj přimlouvala řada umělců, ale ani nedávné setkání s dalajlamou mu nepomohlo. Přeskočil ho starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Milan Urban

Bývalý ministr průmyslu a obchodu a také bývalý místopředseda ČSSD, který poprvé zasedl do poslanecké lavice v roce 1998, neuspěl ve Středočeském kraji.

Jan Mládek

Do běžného života se bude muset zařadit i další ministr průmyslu a obchodu za ČSSD (z vlády ho letos v únoru vyhodil premiér Sobotka), který kandidoval v Jihočeském kraji.

Václav Votava

Propadák ČSSD odnesl i absolvent ČVUT a politický matador, který v Poslanecké sněmovně zasedal nepřetržitě od roku 2002. Kandidoval v Plzeňském kraji.

Michaela Marksová

Jedno z velkých překvapení letošních voleb, v barvách ČSSD propadla i ministryně práce a sociálních věcí. V Libereckém kraji její strana nezískala jediný mandát.

Pavel Ploc

Skok do reality čeká i bývalého skokana na lyžích, který byl poslancem od roku 2006. Také on doplatil – a spolupodílel se – na to, že v Libereckém kraji vyšla ČSSD naprázdno.

Roman Sklenák 

Poslancem byl od roku 2010, po volbách v roce 2013 se stal předsedou klubu ČSSD. V Jihomoravském kraji kandidoval na druhém volitelném místě, přeskočil ho ale Roman Onderka.

Marek Ženíšek

Kandidoval jako jednička TOP 09 v Plzeňském kraji, jenže také v tomto regionu vyšla jeho strana naprázdno. Po čtyřech letech strávených ve Sněmovně ho tak čeká nová životní etapa.

Leoš Heger

Královéhradecký leader a bývalý ministr zdravotnictví končí ve vysoké politice po sedmi letech, poslancem byl od roku 2010. Nepomohla mu ani první pomoc poskytnutá na Sněžce šéfovi Horské služby.

Jiří Skalický

Kufry si zabalí i poslanec TOP 09 za Pardubický kraj, který se tak nyní může plně soustředit na pozici primáře oddělení klinické biochemie a diagnostiky v pardubické krajské nemocnici.

Marta Semelová

Proslavila se, když coby poslankyně KSČM (byla jí od roku 2013) veřejně zpochybňovala vynucené přiznání Milady Horákové v politickém procesu. V Praze ji přeskočil Jiří Dolejš.

Ivan Gabal 

Jeden ze zakladatelů Občanského fóra kandidoval za KDU-ČSL jako nestraník ve Středočeském kraji, jenže v tomto regionu nakonec lidovci nezískali ani jedno křeslo. Poslancem byl 4 roky.

Miloš Babiš

Jmenovec šéfa hnutí ANO byl – za tutéž partaj - poslancem uplynulé volební období, tentokrát ale ve Středočeském kraji neuspěl. O to více se zřejmě zaměří na své podnikání v autoprůmyslu.

Ludvík Hovorka

Kandidoval ve Zlínském kraji, jenže lidovci zde získali jen jedno jediné křeslo – a to nestačilo. Poslancem byl v letech 2002 – 2010 a od roku 2013 do současnosti.

Více čtěte na blesk.cz>>>