Imunitní výbor doporučil Sněmovně vydat Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

Imunitní výbor jednal o vydání Babiše

Imunitní výbor jednal o vydání Babiše Zdroj: Jakub Poláček / Paparazzi

Imunitní výbor jednal o vydání Babiše
Jednání imunitního výboru o kauze Čapí hnízdo
Jednání imunitního výboru o kauze Čapí hnízdo
Jednání imunitního výboru o kauze Čapí hnízdo
Mandátový a imunitní výbor
10
Fotogalerie

Mandátový a imunitní výbor sněmovny doporučil Sněmovně vydat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestními stíhání, oznámila předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Policie chce poslance stíhat kvůli podezřelému financování farmy Čapí hnízdo. Oba ve středu na výboru vypovídali, Babiš označil celou kauzu za účelovou.

"Výbor po čtyřhodinové debatě přijal usnesení, v němž doporučuje Poslanecké snemovně vyslovit souhlas s trestním stíháním pana poslance Andreje Babiše a pana poslance Jaroslava Faltýnka. Poměr hlasování nebudu říkat, jednání bylo neveřejné," oznámila Němcová.

Podle Babiše je celá kauza účelová. "Kauza Čapí hnízdo je o budoucnosti této země. Abych byl znevěrohodněn, aby ANO ztratilo preference a aby přístí vláda byla bez Babiše a tradiční strany ji sestavily bez nás. Je to účelové stíhání, předpokládám, že mě stávající politická garnitura vydá a bude se o tom na jednání Poslanecké sněmovny dlouze debatovat," řekl ve středu Andrej Babiš.

Babiš se dopoledne seznámil s policejní žádostí o svém vydání, kde podle něj jsou nepřesné informace. "V té žádosti jsou domněnky, zkreslené představy a fabulace toho vyšetřovatele," uvedl Babiš. "S farmou Čapí hnízdo nemám nic společného, označil jsem konrétní důkazy, které policie zatajila a které vyvrací obvinění vznesená proti mě," dodal Faltýnek.

Němcová odmítla, že by žádost nebyla v pořádku. "Kdo má být vydán, brání se všemi prostředky a z toho, co bylo předloženo, jsem nenabyla dojmu, že by nám bylo něco zatajeno, že by s námi orgány činné v trestním řízení hrály nekorektní hru" řekla.

Babiš považuje celou kauzu za zpolitizovanou, podvody se podle něj dělají jinak. "Pokud bych organizoval nějaký dotační podvod, to si někdo myslí, že bych to udělal takhle? Absolutně to vylučuji. Kdyby někdo chtěl dělat podvod, mohl to udělat na kyperskou společnost a nikdo by tam nefiguroval, ani moje rodina," řekl šéf hnutí ANO. Kandidovat v říjnových volbách do sněmovny stále hodlá.

Poslední slovo o vydání má poslanecká sněmovna. Organizační výbor navrhl, aby sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala příští středu 6. září.

Členové výboru požádali o vydání spisu, policie jim ale pouze umožnila do něj nahlédnout. Němcová tuto možnost nevyužila. "To, co žádost obsahovala, pro mé rozhodnutí stačí," řekla. Na středečním jednání výboru vypovídali také policista Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch.

"Podstatné pro rozhodnutí výboru bylo, že se státní zástupce postavil za průběh předběžného řízení, tedy za práci policejního vyšetřovatele," řekl místopředseda výboru a zpravodaj v případu Jiří Dolejš (KSČM).

Bývalý ministr financí Babiš a předseda poslanců hnutí Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od předloňského roku. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky.

Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Podívejte se na shrnutí kauzy Čapí hnízdo:

Video placeholde

Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF).

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím o sedmi poslancích, které chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný. Pokud dolní komora poslance ke stíhání nevydá, policisté ho mohou případně obvinit až potom, co mu skončí mandát. Pokud Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydá a v říjnových volbách poslanecké mandáty obhájí, policie bude muset žádat o jejich vydání znovu.