Je to puč proti Babišovi, hájí lídra ANO jeho poslanci

Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Tomas Novak, Euro

Bohuslav Sobotka je na návštěvě v Lucembursku. Na schůzce se Zemanem v Liberci ho nejspíš zastoupí Milan Chovanec
Zaorálkovi vyschlo při projevu v ústech
Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Poslanci ANO hájí při mimořádné sněmovní schůzi svého předsedu a ministra financí Andreje Babiše. Mluví například o puči proti němu a tvrdí, že nikdo neprokázal, že by zneužil moc. Ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD) zase uvedl, že by bylo nejlepší, kdyby Babiš vyňal mediální skupinu MAFRA ze svěřenského fondu a prodal ji.

Sněmovna se následně na návrh ODS usnesla, že bude moci o nahrávkách s Babišem jednat do pozdního večera. Schůze by mohla pokračovat i po jednadvacáté hodině. Do debaty byla kolem osmnácté hodiny přihlášena ještě desítka poslanců. Řada z nich využívá i krátké faktické poznámky.

"Ta média jsou nedůvěryhodná, Andrej Babiš zničil dobré jméno Mladé fronty Dnes a Lidových novin," řekl Chvojka. V Mladé frontě Dnes jsou podle podle něho i novináři, kteří píšou na politickou objednávku. "Je jasné, že politik, už ho nebudu jmenovat, ingeruje a ingeroval do toho, co noviny píšou," uvedl.

Video: Babišův projev ve Sněmovně

Video placeholde
Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili • Jan Jedlička

"Organizujete jen puč na člověka, který je jiný, než je většina z vás," prohlásila poslankyně ANO Jana Lorencová. Obyvatelé dali Babišovi a hnutí ANO ve volbách mandát podle ní proto, aby ostatním politikům vadili, což se podle ní daří. "Babiš vám vadí. Prostě je potřeba toho jednoho člověka z politiky vyštvat," řekla.

Další poslanec za ANO Bohuslav Chalupa řekl, že nikdo neprokázal, že Babiš zneužil moc. "To jsou jenom pindy. Pokud jsou nějaké nezávislé instituce, tak nemůžou být ovlivněny nikým," zpochybňoval Chalupa samotný název schůze, jenž zní "Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti".

Pokud měla nějaká instituce pocit, že proti ní Babiš moc zneužil, měla podle Chalupy podat trestní oznámení. "Tady nám bude ODS diktovat, kdo bude a nebude v politice?" tázal se.

Chvojka označil sněmovní diskusi za bizarní. Podobný názor už před ním vyslovil předseda klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera, jenž se stal zpravodajem projednávaného bodu. "Už jsem tak dlouho netrpěl, jako trpím dnes, hlavně když vystupují poslanci za hnutí ANO," poznamenal.