Jihomoravská ČSSD vyzvala Sobotku, aby rezignoval. Ten odmítl

Premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka. Zdroj: ČTK

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a premiér Bohuslav Sobotka na poradě velvyslanců 28. srpna v Černínském paláci v Praze.
Bohuslav Sobotka
Jeroným Tejc
5
Fotogalerie

Končící premiér Bohuslav Sobotka nehodlá složit mandát poslance, k čemuž ho dnes kvůli tristnímu výsledku sněmovních voleb vyzvala jeho mateřská jihomoravská organizace. Cítí se zavázán preferenčními hlasy voličů a nenechá se podle svých slov zastrašit ani odradit předem organizovaným nátlakem několika brněnských funkcionářů, sdělil večer premiér.

"Mandát poslance mám díky voličům ČSSD, kteří mi dali na jižní Moravě více než 7000 preferenčních hlasů, což by druhý nejlepší výsledek mezi kandidáty ČSSD v celé republice," uvedl Sobotka. Jeho mateřská okresní organizace ve Vyškově navíc dosáhla nejlepšího výsledku strany v zemi. Není proto podle něj žádný důvod, aby odešel ze Sněmovny.

"Nenechám se zastrašit ani odradit předem organizovaným nátlakem několika brněnských funkcionářů," zdůraznil premiér. Dodal, že byl u obnovení ČSSD v roce 1989 a prosazoval sociálnědemokratické hodnoty v dobách dobrých i zlých. "Vždycky budu bojovat proti tomu, aby se z ČSSD stala hnědnoucí, nedemokratická a netolerantní strana," dodal v SMS zprávě.

Krajská konference jihomoravské ČSSD vyzvala v Břeclavi Sobotku, aby rezignoval na svůj poslanecký mandát kvůli špatnému výsledku voleb. Strana v něm získala jen něco málo přes sedm procent a zřejmě skončí v opozici. Pro rezignaci Sobotky hlasovalo 78 zástupců jihomoravské ČSSD, proti tomuto usnesení jich bylo 33, 14 se zdrželo hlasování.

V usnesení se přímo hovoří o volebním debaklu. Hlavní politickou odpovědnost za něj podle krajské ČSSD nese Sobotka. Text usnesení přečetl na sjezdu člen krajského výboru strany Pavel Blažík, který jej přednesl po poradě s členy brněnské městské ČSSD. "Výsledek voleb nelze označit jinak než jako debakl. Pokud sociální demokracie má pomýšlet na budoucí zlepšení, musí radikálně změnit své vystupování, svoji politiku a svoje vrcholné představitele," řekl novinářům Blažík.

"Celé vedení ČSSD přijalo odpovědnost za výsledek voleb a na sjezdu odstoupí. Nevidím důvod, proč by se Bohuslav Sobotka měl vzdávat poslaneckého mandátu, který získal od voličů na jižní Moravě, neboť mimo jiné získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů v ČSSD," reagoval na jihomoravskou výzvu místopředseda strany Jan Hamáček.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka ČTK napsal, že mediální hon na čarodějnice nemá smysl. "Čeká nás sjezd, na kterém nepochybně dojde k výrazné obměně vedení sociální demokracie. Doufám, že nejen jihomoravská ČSSD má ambici poslat do čela strany schopné a neokoukané tváře," uvedl.

V Břeclavi dnes Sobotka, který z jižní Moravy pochází, nebyl. Podobně jako volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek nebo úřadující předseda strany Milan Chovanec. Řada ze zástupců strany to kritizovala. "Mohli slyšet zpětnou vazbu a slyšet názory členské základny na budoucí vývoj strany," uvedl například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Sám zmínil, že strana podle něj potřebuje určitý restart. On sám prý udělal tlustou čáru za svou profesionální politickou minulostí a dnes se živí něčím jiným. "Politika je mým koníčkem," uvedl Hašek, který před několika dny přijal pozici asistenta poslance Jiřího Běhounka, který se už přihlásil o pozici šéfa strany, jejíž celostátní vedení se bude volit zřejmě v únoru. Hašek bude pro Běhounka dělat legislativní konzultace za 1000 korun měsíčně. Jinak pracuje jako advokátní koncipient.

Dnes v Břeclavi neobhájil pozici krajského šéfa ČSSD Roman Hanák, který byl v minulosti spojován se Sobotkou. Uspěla proti němu Naděžda Křemečková, která je i v regionu poměrně neznámým politikem.