Kalousek: Babiš bude vládnout v každém případě. Otázkou je, kdo vytvoří stafáž

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Anna Vacková, E15

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
3
Fotogalerie

Končící šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nevidí další vývoj země nijak růžově. Aby Poslanecká sněmovna mohla účinně kontrolovat vládu, musí podle něj vzniknout silná opozice. Z čela své strany odchází proto, aby otevřel cestu pro dohodu demokratických stran.

E15: Společný postup všech demokratických stran od středu doprava, tedy nelevicových sil, jak jste řekl, by znamenal, že by tyto strany vytvořily opoziční blok. Je to tak?

Jistě. Není vůbec jedno, jakou budeme mít v příštích měsících a letech opozici a zda bude silná. Musí být velmi silná. A musí být připravena po příštích volbách, ať už budou řádné nebo předčasné, převzít moc. Důležité také je, aby působila věrohodně. Takže musí kandidovat na jedné kandidátce. Tuhle myšlenku jsem vyslovil už před rokem, ale zůstala oslyšena.

E15: Proč s ní přicházíte znovu?

Za rok se toho mnoho změnilo. Subjekty, které připouštěly spolupráci s hnutím ANO, ji připouštět přestaly. Také se díváme na reálné volební výsledky. Určitě nemá žádný smysl, aby například KDU-ČSL, STAN a TOP 09 dál soutěžily o to, kdo bude mít pět nebo sedm procent hlasů.

Logiku by to možná dávalo v plně svobodné společnosti, kde se soutěží o detaily. Ale jestli teď bojujeme o demokracii a právní stát, tak musíme postupovat společně.

E15: Ustupujete do pozadí mimo jiné proto, že v lidovcích vzbuzujete spíše negativní emoce?

Chci uvolnit cestu dohodě. Věřím, že vůči novému předsedovi TOP 09 podobné předsudky jaké existují v mém případě nebudou, nebo budou menší.   

E15: Pokud by vznikla trojkoalice, musela by překovat patnáctiprocentní limit. Je to reálné?

To je technická a právní záležitost. Dá se to řešit společnou volební stranou nebo společnými kandidátkami. Důležitá je vůle postupovat společně.

E15: Nezmínil jste se o ODS. Z jakého důvodu?

Hovořím obecně o všech subjektech od středu doprava, které budou schopné se dohodnout. To je moje vize. Se kterými stranami se dokáže nový předseda TOP 09 dohodnout, bude záležet na něm.

E15: Lze vaši výzvu chápat jako nepřímý apel na občanské demokraty, aby s ANO neuzavřeli koalici?

Neapeluji na ně. Sami slíbili voličům, že s ANO vládnout nebudou. Předseda strany Petr Fiala to řekl naprosto jasně. 

E15: Tehdy ale nikdo nevěděl, jak voliči rozdají karty. Babiš o spojenectví s ODS velmi stojí. Opravdu to není jedna z variant příštího vládního uspořádání?

Stále věřím Petru Fialovi. Vyloučil spolupráci s ANO i v případě, že by na post premiéra nenominovalo Andreje Babiše. Podstatné není to, že byl do včerejška, kdy ještě neměl poslaneckou imunitu, trestně stíhán. Podstatné je to, co chce udělat s touto zemí.

E15: V zamýšleném opozičním bloku nepočítáte s ČSSD. Je to kvůli nemožnosti nalézt programový průnik?

Levicové demokratické strany mají můj plný respekt. Nemyslím si ale, že je možné, aby s nimi měly pravicové subjekty společnou kandidátku. Zcela určitě ale můžeme jako opoziční strany velmi úzce spolupracovat.

E15: Chcete také užší spolupráci opozičních poslaneckých klubů. Proč?

Kvalifikovaně posoudit všechny legislativních návrhy, které má projednávat Poslanecká sněmovna, dokáže minimálně dvacet lidí. Tolik poslanců ale ČSSD, lidovci, STAN a TOP 09 jako jednotlivé strany nemají. Každý klub nestihne sám všechno pročíst, mít ke všem zákonům zpravodaje.

Připomeňte si, jak politická kariéra Miroslava Kalouska začínala:

Tento záměr ale nemá nic společného s myšlenkou integrace pravice. Jde čistě o logistickou záležitost, o vzájemnou výpomoc.

E15: Nevytváří myšlenka pravicového bloku tlak na to, aby se nakonec Babiš dohodl s Tomiem Okamurou a komunisty?

Hrůzovláda vznikne i v případě, že se nějaká demokratická strana rozhodne jít dělat ANO stafáž, aby takový kabinet legitimizovala jako demokratický.

To, co bude Babiše zajímat, si stejně prohlasuje s Okamurou nebo komunisty, aniž by se na vládního partnera ohlížel. Jde jen o to, jaká to bude kosmetika - zda zastřená nebo přiznaná. Důsledek ale bude stejný.

E15: Nejpravděpodobnější scénář?

V každém případě bude vládnout Andrej Babiš. Otázka je, kdo mu u toho bude dělat stafáž.