Kalousek: Pragmatičtí lidovci by mohli povolit i ty šrouby, co nejdřív sami utáhli

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Michael Tomes, E15

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek věří, že lidovci jsou pragmatičtí a pokud se to bude hodit, pomohou v budoucnu zrušit opatření, která jako členové vládní koalice pomáhali prosadit. Kalousek to uvedl ve svém projevu na celostátním sjezdu KDU-ČSL, kde vystoupil jako host. Delegáty sjezdu Kalousek pobavil, když s ironií připomněl své dlouholeté působení v partaji, z níž odešel kvůli vnitrostranickým neshodám.

Kalousek vytkl lidovcům, že se v koalici s hnutím ANO a ČSSD podíleli na "utahování šroubů" v české společnosti. "Mám na mysli i zákony, které omezují občanskou svobodu a zvyšují kontrolu a dohled státu nad občanem. Mám tím na mysli i prolomení některých ústavních svobod, jako svobody shromažďovací a domovní svobody," řekl Kalousek.

Vzápětí dodal, že pro TOP 09 je do budoucna nadějí flexibilita lidovců. "Pokládáme vás za natolik flexibilní a pragmatický subjekt, který - bude-li to pokládat za výhodné a prospěšné - bude pomáhat tyto šrouby povolovat stejně aktivně, jako je aktivně pomáhal utahovat," podotkl Kalousek. U některých delegátů poznámka vyvolala nelibost a sál rozladěně zašuměl.

Kalousek byl v letech 2003 - 2006 předsedou KDU-ČSL. Za lidovce byl do Sněmovny poprvé zvolen v roce 1998. V roce 2009 Kalousek po 25 letech KDU-ČSL kvůli vnitrostranickým sporům opustil a společně s Karlem Schwarzenbergem založil stranu TOP 09.

V úvodu svého projevu Kalousek svou minulost u lidovců připomněl. Použil i oslovení "bratři a sestry" jímž se straníci běžně titulují. "Je to již jedenáctý sjezd KDU-ČSL, kterého mám tu čest se osobně zúčastnit," řekl. Narážkou předseda TOP 09 některé delegáty rozesmál.

Podobně jako další hosté sjezdu Kalousek hovořil o významu podzimních voleb. Podle něj jsou nejdůležitější od roku 1990. "Rozhodnou o tom, zda zůstaneme společností s plnohodnotnou liberální demokracií, nebo zda se vydáme cestou demokracie spíše formální, s výraznými autokratickými a oligarchickými prvky," uvedl Kalousek.

Dodal, že o budoucím směřováním země se nebude rozhodovat pouze u volebních uren. "O dalším vývoji totiž nerozhodnou jenom aktuální volební výsledky, ale i naše dlouhodobé priority a strategie povolebního vyjednávání," prohlásil Kalousek.

Podívejte se, jak začal volební sjezd lidovců: