Kdo s Babišem nepůjde do voleb? ANO finišuje prověrku poslanců

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Robert Klejch / Paparazzi

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Do Sněmovny se dostali v roce 2013 s heslem „nejsme politici – makáme“. Teď si ale u svých 47 poslanců podle sobotního deníku Právo udělá hnutí ANO inventuru jejich aktivity. Ti neúspěšní se už na kandidátce pro letošní volby už se neobjeví. Prověrky práce má na starosti speciální skupina v hnutí a dostanou je také šéfové v regionech.

 

Kandidátní listiny se schvalují v hnutí ANO v primárkách. Po únorovém volebním sněmu má ale hlavní slovo především šéf Andrej Babiš. V odůvodněných případech může s kandidátkou hýbat, jak se mu zachce.

Kdo se mu na ní nebude zamlouvat, může z boje o křeslo vypadnout úplně. Anebo naopak může vytáhnout některého ze svých oblíbenců nahoru. Na středočeskou kandidátku tak Babiš tlačí například bývalého hokejového brankáře Milana Hniličku.

Speciální tým teď prověřuje každého z poslanců v rámci hnutí. Vyhodnocuje, jak byl každý z členů klubu aktivní, kolik návrhů zákonů předložil, kolikrát vystoupil ve Sněmovně, jak moc je známý u voličů. Ale i jak rozumí tématům, kterým se měl věnovat v rámci výborů.

Výsledky prověrky dostanou podle Práva na stůl v příštích dnech oblastní organizace hnutí, tak aby je měly k dispozici před primárkami, které mají skončit do poloviny května.

Zbytek textu čtěte zde >>>

Podívejte se také na rozhovor s Andrejem Babišem: