Kdo vyhrál volby do poslanecké sněmovny

Vicepremiér Andrej Babiš při hlasování

Vicepremiér Andrej Babiš při hlasování Zdroj: čtk

volební hlasování
Po skončení volebního hlasování: začíná sčítání volebních lístků
prezidentské volby
Volební místnost
Volby
12
Fotogalerie

Kdy a jak se sčítají volební hlasy a kdy se dozvíte kdo volby vyhrál - sledujeme aktuálně. Výsledky zde najdete okamžitě po zveřejnění.

Výsledky voleb začínají být postupně známé ve chvíli, kdy se uzavřou volební místnosti a začne přepočítávání hlasů. Většinou dvanáct hodin po uzavření volebních místností už je přepočítána většina hlasů. Oficiálně ale výsledky vyhlašuje Státní volební komise, obvykle týden od uzavření volebních místností.

Aby bylo možné volit, je nutné být takzvaným oprávněným voličem. Oprávněný volič je osoba svéprávná, starší 18 let, která je občanem České republiky a je uvedena na stálém soupisu seznamu voličů. Na zvláštním seznamu jsou uvedeni voliči, kteří se v den voleb nacházejí v nemocnici, sanatoriu, porodnici, ústavu sociální péče, policejní cele, ve výkonu vazby, v trestu odnětí svobody nebo volí prostřednictvím voličských průkazů.

 Sledujeme online: Kompletní volební výsledky po sečtení v přehledných grafech ZDE >>>

Jaká jsou očekávání - kdo asi vyhraje parlamentní volby 2017?

V letošních volbách kandiduje 31 stran a hnutí, to je nejvíce v historii samostatné České republiky.

Favoritem je hnutí ANO Andreje Babiše, a to i přes skutečnost, že ho spolu s Jaroslavem Faltýnkem sněmovna vydala k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Předvolební průzkumy přisuzují ANO preference kolem 27 procent hlasů. Političtí oponenti v čele s ČSSD a KSČM zaostávají o více než 10 procentních bodů.

Témata voleb - platy nejen učitelů, přijetí eura, ne migraci a zadlužování

Část politických komentátorů nicméně upozorňuje, že volbám schází jediné výrazné téma. Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka dokonce uvádí, že "vznikla národní volební konvence. Stručně řečeno existuje shoda na čtyřech základních programových bodech a prakticky nikdo se z nich neodchyluje. Jde o zvyšování platů (nejen učitelů), odmítnutí přijetí eura, ne masové migraci z Blízkého východu a Afriky a nakonec tradiční český požadavek příliš nezadlužit stát." Mnoho pozornosti vyvolává také skutečnost, že průměrná mzda v Německu stále výrazně převyšuje ty české a rozdíly se nezmenšuje, upozorňuje analýza Social Watch.

Strany však již dříve představily své dlouhodobé vize, Andrej Babiš dokonce v knize O čem sním, když náhodou spím. 

 

Kompletní aktuální výsledky 2017 najdete zde >>>