Koalice lidovců a starostů má definitivně zelenou. Hlasovat by pro ni prý mohlo až 22 procent voličů

STAN a lidovci vstoupili do koalice

STAN a lidovci vstoupili do koalice Zdroj: ČTK

Spolupráci KDU-ČSL a hnutí STAN oficiálně potvrdil i sjezd lidovců. Strany tedy přes obavy některých lidovců půjdou do voleb spolu. Aby pronikly do sněmovny, budou muset získat deset procent hlasů.

Sjezd KDU-ČSL, který se koná v Praze na Chodově, definitivně schválil předvolební koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Z 279 přítomných delegátů pro spojenectví v tajné volbě hlasovalo 228, tedy 81,7 procenta. Souhlas nejvyššího lidoveckého stranického orgánu se očekával, lidovci a starostové už představili společné logo a počátky kampaně mají jednotný vizuální styl. Nicméně při posledním hlasování na celostátní konferenci lidovců v Jihlavě podpořili straníci kolalici jen těsným poměrem 39:31. 

Hlasy kritické ke koaliční spolupráci zněly během posledních týdnů především ze silné zlínské krajské organizace lidovců. Zdrženlivě se k projektu vyjadřoval i zlínský hejtman Jiří Čunek, nikdy se ale přímo proti koalici nepostavil. Na sjezdu během diskuze vystoupila také předsedkyně zlínské KDU-ČSL Šárka Jelínková, která nakonec koalici podpořila. „Existují obavy o značku KDU-ČSL, o její identitu,“ popsala obavy některých členů Jelínková. „Nedáme si ji vzít. Ani vznik koalice neznamená její ztrátu,“ dodala v projevu.

Mezi kritiky koalice se na sjezdu zařadil i místopředseda pražské organizace KDU-ČSL Pavel Mareš. Ten odhadl volební potenciál koalice, která musí k zisku sněmovních mandátů překročit 10 procent, mezi 11 a 13 procenty.

Podle něj ale může klidně získat také jen devět procent. „Hnutí STAN neriskuje v této koalici vůbec nic. Pro nás by případný neúspěch byl druhou mrtvicí za sedm let. Zbytečnou. Nedostatečná síla STAN nám nesmí vzít naši sílu,“ řekl Mareš v narážce na volební modely, které hnutí STAN přisuzují jen kolem dvou procent. Nakonec ale zůstali odpůrci koaliční spolupráce v menšině. 

Průzkumy a volební modely přisuzují lidovcům zhruba sedmiprocentní podporu, starostové se pohybují kolem dvou procent. Většina průzkumů nicméně dosud nezkoumala podporu koalice obou subjektů. V průzkumech, které se o to pokusily, se podpora koalice KDU-ČSL a STAN pohybovala těsně kolem destiprocentní hranice.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka nicméně na sjezdu zmínil interní stranický průzkum, podle nějž by koalici volilo 13 procent lidí, o její volbě prý uvažuje dokonce 22 procent voličů.