Komentář Jany Havligerové: Těžký boj o lehký kov

O průzkum lokality v Krušných horách se stará společnost Geomet, na snímku jeden ze spoluzakladatelů Otto Janout

O průzkum lokality v Krušných horách se stará společnost Geomet, na snímku jeden ze spoluzakladatelů Otto Janout Zdroj: ČTK

Budoucnost pro lithium? Mj. v bateriích a automobilovém průmyslu
Budoucnost pro lithium? Mj. v bateriích a automobilovém průmyslu
Budoucnost pro lithium? Mj. v bateriích a automobilovém průmyslu
4
Fotogalerie

Pomalu už to vypadalo, že letošní volební kampaň ve finále zajde na úbytě. Když vtom – ejhle, lithium. Rozhodující volební řež se odehraje o vrch Cínovec a Slavkovský les, rozhodli stratégové hnutí ANO. Půjde o ložiska stříbřitě lesklého lehkého alkalického kovu, která z větší části leží v hloubi několika set metrů právě v okolí Cínovce, v menší míře také na území Slavkovského lesa.

„Krádež za bílého dne,“ křičí vůdce hnutí ANO kvůli memorandu, které s australskou firmou European Metals Holdings o průzkumu a případné budoucí těžbě suroviny podepsal minulý týden ministr průmyslu Havlíček z ČSSD. Heslo nebylo zvoleno náhodně, má asociovat maléry, které vedly k pádu bývalé Investiční a poštovní banky. To aby voličům bylo jasné, o jak velký skandál jde.

Tak aby bylo jasno. Hnutí ANO zůstává hlavním favoritem předvolebních průzkumů a je pravděpodobné, že se bude podílet na sestavování příští vlády. Preference ale padají a klesá i důvěra lidí v šéfa hnutí. Podle zářijového šetření CVVM Andreji Babišovi důvěřuje jen 37 procent občanů. To nejsou pro ANO dobré zprávy. Babišovi nestačí být první na pásce, volby chtěl vyhrát drtivým způsobem.

Tak, aby při sestavování budoucího kabinetu disponoval když ne absolutní, tak alespoň jednoznačnou převahou. Tak, aby nemusel složitě a zdlouhavě vyjednávat o programu a rozestavení jednotlivých vládních figur. Kýžená vize se rozplývá jako dým, tak je potřeba hlasitě zatroubit do útoku. Zvlášť když už u Babiše přistálo obvinění v kauze Čapího hnízda.

Hnutí ANO v případě zmíněného lithiového memoranda zdatně sekundují komunisté. Těm průzkumy signalizují, že tentokrát by mohli porazit sociální demokraty a být tak v důležitých volbách druzí v cíli. Čímž by vzrostla jejich šance stát se v nové firmě, kterou chce ze státu učinit ANO, alespoň tichými společníky. I když takovou možnost, pravda, vehementně popírají.

Vyjádření šéfa ANO Andreje Babiše k situaci kolem těžby lithia:

Ale proč nemít otevřená zadní vrátka a proč se nepřiživit na image „protestních“ stran. KSČM a ANO si kvůli zamýšlené těžbě lithia vyžádali konání mimořádné schůze dolní komory parlamentu. Ta se bude konat v pondělí, na úvod týdne, v jehož závěru půjdou voliči k urnám. Poslaneckou sněmovnu ale předběhne ještě Senát, lithiem se má zabývat ve středu vpodvečer na své řádné schůzi.

K horké kauze je ovšem potřeba dodat pár dobře známých faktů. Povolení k průzkumu v oblasti Cínovce má česká firma Geomet vlastněná společností European Metals. Dostala ho už v roce 2010 v době Nečasovy vlády, letos v lednu jí ho prodloužilo ministerstvo životního prostředí vedené ministrem Brabcem, místopředsedou hnutí ANO, dnes už dokonce prvním místopředsedou vlády.

K těžbě suroviny je přitom ještě hodně daleko. Podle odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické obvykle trvá pět až patnáct let, než se otevře nové ložisko. A kolem pěti let trvá výstavba zpracovatelského závodu. Stačí?