Komentář Lukáše Kovandy: Hlavním poraženým voleb je euro

Euro mince

Euro mince Zdroj: profimedia

V českých volbách především prohrála jednotná měna euro. Strany, které se pro jeho přijetí zřetelněji vyslovovaly, zejména TOP 09 a ke konci kampaně také ČSSD, zaznamenaly znatelný propad.

Pokud se tedy nezmění postoj hnutí ANO, jehož předseda Babiš euro označil za “krachující podnik”, nelze očekávat přijetí eura před rokem 2025.

V příštích dvou letech pak výsledek voleb ekonomický vývoj v zemi neovlivní, neboť hospodářskopolitická opatření se zpravidla v praxi neprojeví “přes noc”. Lze ovšem očekávat tlak na zefektivnění čerpání prostředků z fondů EU z běžícího programového období. Jejich efektivnější čerpání totiž pomůže tlumit nepříznivý dopad ekonomického útlumu, který ČR v příštích čtyřech letech pravděpodobně čeká.

Krátkodobý dopad na korunu a české dluhopisy by měl být zanedbatelný, jelikož vítěz voleb nezpochybňuje členství ČR v mezinárodních organizacích typu EU či NATO.

Investory tedy resumé voleb neznejistí, naopak by mohli vítat poměrně zřetelné vítězství hnutí ANO, které snižuje pravděpodobnost sáhodlouhého a znejisťujícího povolebního vyjednávání. Koruna by měla dále posilovat na úrověň 25,50 koruny za euro ke konci roku. Výnosy dluhopisů ovšem také dále porostou.