Levnější byty, elektřina, zbudování inteligentních sítí? Strany před volbami srší sliby

ČSSD

ČSSD Zdroj: ČTK

TOP 09
TOP 09
ANO
ANO
ČSSD
6
Fotogalerie

Podle socialistů by občané stejně jako velké firmy měli dosáhnout na výhodné ceny energie. Lidovci slibují výstavbu desítek tisíc bytů, ODS vlídné úřady.

V záplavě volebních programů přicházejí strany se stále jednoduššími hesly. ČSSD se ve finále kampaně zaměří na sliby o levné elektřině a vodě, lidovci zase na výstavbu obecních bytů pro mladé rodiny a seniory. Další partaje by zjednodušily fungování státní správy.

Po letech nákladného budování solárních parků chtějí socialisté umožnit lidem, aby sami mohli snižovat svou energetickou závislost tím, že si budou umísťovat sluneční panely na střechy rodinných domů. Strana se hodlá zasadit také o regulované ceny vody. „Musíme postavit inteligentní sítě, aby každý dosáhl na tu nejlevnější cenu elektřiny na trhu a podobně jako u mobilních operátorů mohl nakoupit za stejnou cenu jako velké firmy,“ uvedl pražský lídr sociální demokracie Petr Dolínek. Nižší cenu vody by zajistil tak, že se firmy, jako je například Veolia, vrátí zpět do rukou státu, krajů či obcí.

KDU-ČSL láká na závazek postavit 30 tisíc obecních bytů s garantovaným nájemným. „Bude to takový Marshallův plán pro města a obce, které by si už od příštího roku mohly zažádat o peníze ze Státního fondu rozvoje bydlení,“ nastínil místopředseda strany Jan Bartošek. Dodal, že k dispozici bude 45 miliard korun, jejichž čerpání by se rozložilo do čtyř let.

Součástí záměru je využití obecních budov a pozemků, což by snížilo výsledné ceny bytů. Program by spravovalo ministerstvo pro místní rozvoj. Začít stavět by se podle Bartoška mohlo už v roce 2019, protože k tomu nejsou nutné žádné nové normy.

Téma obecních bytů akcentuje i hnutí Starostové a nezávislí. „Je řada měst jako Vídeň, která staví celé čtvrtě s obecními byty a udržuje tak cenovou hladinu na přijatelné výši,“ řekl lídr STAN Jan Farský. Poslanecká sněmovna by podle něj měla obcím pomoci hlavně tak, že zjednoduší stavební zákon.

Starostové se shodují s ODS ve snaze zjednodušit lidem i podnikatelům komunikaci s úřady. „Říkáme tomu systém jedněch dveří. Přijdu za jedním úředníkem, podám mu žádost a on u svých kolegů vyřídí všechno, co je potřeba,“ vysvětlil lídr občanských demokratů Petr Fiala.