Lidé nejvíce sázejí na výsledky ANO a ČSSD. Rekord je 200 tisíc korun

Andrej Babiš rozdává koblihy

Andrej Babiš rozdává koblihy Zdroj: Profimedia

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec
Volební urna (ilustrační foto)
Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím.
Sázky (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Podle bookmakerů vyhraje hnutí Andreje Babiše, zisk 27 procent jim však připadá nereálný.

Necelý měsíc před hlasováním o rozložení sil v dolní komoře parlamentu, které určí i podobu nové vlády, lidé prosázeli na volební výsledky přes 32 milionů korun.

Největší česká sázková kancelář Tipsport přijala sázky za zhruba 18 milionů, z toho necelá polovina byla vsazena na vítězství hnutí ANO. Celkem jde o 17 tisíc tiketů, z toho dva za dvě stě tisíc.

Druhou nejvíce sázenou příležitostí je podle mluvčího Tipsportu Jiřího Hadravy zisk pro ODS přes 10,5 procenta, která má dva a půl tisíce tiketů. Dalších 1,2 milionu pak sázkaři investovali do možnosti, že Realisté dostanou méně než pět procent hlasů a nedostanou se tak do Poslanecké sněmovny.

Fortuna přijala sázky za devět milionů. V poslední době se podle jejího mluvčího Petra Šraina sází hlavně na nižší procentuální zisky větších politických stran, jako je ANO, ČSSD nebo KSČM.

Šrain dodal, že ve velkém se sází také na SPD Tomia Okamury. Jeden tipující vsadil na výhru tohoto uskupení 7 777 korun, což by mu v kurzu 130 přineslo přes jeden milion.

Velkým favoritem říjnových voleb do Poslanecké sněmovny je podle bookmakerů stále hnutí ANO s kurzem 1,1:1 až 1:13:1. Zatímco ještě koncem června sázkové kanceláře považovaly za téměř jisté překročení 27 procent (1,45:1), nyní už je podle nich tato varianta velmi nepravděpodobná (až 4,6:1).

Nedůvěra ve velké strany

„Posledním trendem je nedůvěra sázkařů ve vyšší procentuální zisky silnějších stran. V případě ANO se 70 procent z nich přiklání k tomu, že dostane méně než 27 procent,“ doplnil Šrain. Stejné je to v případě sociální demokracie, kde většina tipuje nižší zisk než 16 procent. KSČM podle 85 procent klientů nepřekročí 13 procent.

S výjimkou ANO se tyto odhady blíží poslednímu průzkumu, který provedlo CVVM. Podle jeho modelu by formace Andreje Babiše získala 30,9 procenta hlasů. Druhá by skončila ČSSD s 13,1 procenta a třetí komunisté s 11,1 procenta.

Před sněmovními volbami v roce 2013 CVVM podobně favorizovalo socialisty, kterým věštilo 30,5 procenta. ANO tehdy přiřklo 14 procent. Nakonec se babišovci umístili s 18,6 procenta těsně za ČSSD, kterou podpořilo 20,4 procenta voličů.