Lidovci lákají voliče na dostupné obecní byty. Učitelům navíc slibují platy přes 40 tisíc

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek může slavit. Jeho strana bude mít po letech zastoupení ve Sněmovně

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek může slavit. Jeho strana bude mít po letech zastoupení ve Sněmovně Zdroj: ctk

Pavel Bělobrádek
Předseda strany Pavel Bělobrádek ve volebním středisku KDU-ČSL v Praze
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN) představují logo nové koalice pro sněmovní volby.
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek
Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek
8
Fotogalerie

Kromě tradiční podpory rodin s dětmi a venkova chce strana prosadit dostupné bydlení a skokový nárůst platů učitelů.

Hlavním volebním tahákem KDU-ČSL bude výstavba třiceti tisíc obecních bytů, na něž by stát bezúročně půjčil samosprávám 45 miliard korun. Pokud strana uspěje v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny, chce proto výrazně posílit rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení.

Podobně jako ČSSD, ODS nebo hnutí Starostové a nezávislí hodlají lidovci prosadit skokové zvýšení platů učitelů na 130 procent stávající průměrné hrubé mzdy. Mezi jejich další priority patří už tradičně podpora rodin, péče o krajinu a zemědělskou půdu a ukotvení Česka v EU a NATO.

„Státní fond rozvoje bydlení dostane peníze na vypsání programu pro obce a města, aby mohly budovat dostupné bydlení pro mladé rodiny a seniory s regulovaným nájemným,“ nastínil plány partaje její místopředseda Jan Bartošek s tím, že každý z nově postavených bytů by stál okolo 1,5 milionu.

Lidovci myslí i na rodiny s dětmi, které usilují o vlastní bydlení. „Podpoříme je zvýhodněnými hypotékami s příspěvkem na úhradu části úroků za každé vyživované dítě,“ píše se v programu.

Podle šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka bude symbolem kampaně dům pro tři generace, pod jehož střechu patří děti, rodiče i prarodiče. „Vycházíme z našeho dlouhodobého programu, zaměříme se na pomoc rodinám a pracujícím rodičům,“ uvedl.

V centru pozornosti strany je také školství. Bělobrádek řekl, že během příštího volebního období, tedy do roku 2021, by se měla průměrná hrubá mzda pedagogů přehoupnout přes 40 tisíc korun hrubého měsíčně. „Bez kvalitního učitele nemůže být kvalitní vzdělávání,“ podotkl.

Křesťanští demokraté už na začátku srpna představili volební heslo Zodpovědně a představili volební lídry, kterými jsou převážně současní poslanci. Původně chtěli jít do klání o dolní komoru parlamentu společně se STAN, koalice však kvůli obavám z nedostatečného volebního zisku padla.

Strana se rozhodla zvýšit investice do kampaně na minimálně 33 miliónů. Ještě před měsícem uváděla číslo o šest milionů nižší.