Mám obavu z autoritářského režimu v Česku. Soros nás neúkoluje, říká ředitel jeho nadace

miliardář a investor maďarského původu George Soros.

miliardář a investor maďarského původu George Soros. Zdroj: CTK/AP

George Soros
2
Fotogalerie

Mají neziskové organizace „jen“ pomáhat potřebným, nebo se snažit rovnou o systémové změny? Překračují tím své pravomoci? „Pro mě lobbying není nic nekalého. Nadace celá léta podporovala projekty, které směřovaly k tomu, aby byl přijat zákon, který ho reguluje. Problém Česka je ten, že lobbying je tu naprosto nečitelný,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ ředitel nadace Open Society Fund Robert Basch. Atmosféra v Česku je podle něj vůči neziskovým organizacím čím dál více nepřátelská. 

Patří lobbying do neziskových organizací? Měly by se snažit prosazovat systémové změny?

Pro mě lobbying není nic nekalého. Nadace celá léta podporovala projekty, které směřovaly k tomu, aby byl přijat zákon, který ho reguluje. Problém Česka je ten, že lobbying je tu naprosto nečitelný. To, že ho neziskové organizace dělají se svými omezenými možnostmi, je v porovnání s lobbováním korporací nebo polostátních firem jen velmi malá část. Myslím, že každý z nás jako občan má právo prosazovat to, co mu přijde důležité.

Může se sejít s poslancem a říct mu toto a toto by bylo dobré z těchto důvodů. Neziskové organizace často přináší návrhy řešení a podložené argumenty. Myslím, že by tedy velmi prospělo, kdyby tu existovala jasná regulace. Třeba Nadace OSF by se pak registrovala jako lobbyista a všichni by věděli, s jakými jednala poslanci a o čem. Stejně tak by byli ale vidět i další subjekty. Například ty, které lobbovaly proti registru smluv.

V poslední době jste úspěšně podporovali koncept otevřených dat. Mají o ně Češi ale vůbec zájem? Umí je využívat?

Podívejte se, jak vznikl Hlídač smluv. Je tu někdo, kdo umí naprogramovat algoritmus nebo aplikaci, která je schopná data těžit a převádět je do podoby, se kterou mohou lidé jednoduše nakládat. Těžko říct, zda je česká společnost na otevřená data připravená, ale ono to není jen o jednotlivcích. Když se podíváte do Velké Británie, tak více než polovina přístupů do tamního registru je ze strany úředníků.

Když u nás jedno ministerstvo zpracuje určitá data, tak má pak analýzu u sebe a ostatní resorty k ní nemají přístup. Pokud budu chtít dělat něco podobného, tak budu muset obeslat všechna ministerstva, která mi ani nemusí odpovědět. V Británii jdou úředníci nejprve do registru. Nad otevřenými daty je také obrovský ekonomický potenciál. Podnikatelé na nich mohou postavit aplikace.

Podívejte se na tu u nás asi nejznámější: jízdní řády. Někdo, kdo je dobře napojený na ministerstvo dopravy, si vytvořil fungující byznys. V systému otevřených dat se to může podařit komukoliv.

V poslední době se mluví hodně o tom, že se zhoršuje atmosféra ohledně neziskových organizací. Útočí na ně politici, Češi jim méně důvěřují. Opravdu podle vás dochází k takovému zhoršení?

My jsme díky postavě George Sorose velmi specifičtí, ale já jsem od roku 2009 nezaznamenal v podstatě žádné útoky na nás. Až v posledních dvou letech se objevují haty na Facebooky, chodí nám výhružné maily a nepříjemné anonymy. Myslím, že to je věc, která roste.

Vše k blížícím se parlamentním volbám čtěte v příslušné rubrice webu E15>>>

A to že mají politici potřebu o tom mluvit, je další signál. Člověk to vnímá i ve svém okolí. Čím dál více lidí mi klade otázky, které jsou vyvolané tím, že nějaký politik něco řekne. To jsem dříve nezažíval.

Proč podle vás politici neziskové organizace nazývají až takovými přízvisky jako parazity?

Myslím, že u někoho je to snaha eliminovat nezávislé hlasy. Ten model je všude stejný. Když se podíváte do Ruska, tak tam existuje snaha umlčet ty, kteří nejsou závislí na financích od státu. To samé se děje v Maďarsku nebo Polsku.

Neziskovky do určité míry nezávislými hlasy jsou. U dalších politiků jsem přesvědčen o tom, že se vezou na populistické vlně a využívají toho, že na to lidé slyší. A to je možná úplně stejně nebezpečné. Obecně to vnímám jako snahu zakrýt vlastní neschopnost a umlčet toho, kdo mě může kontrolovat nebo znevěrohodnit moje plány.

Vy jako nadace „trpíte“ propojením s miliardářem Sorosem. Kritici vám vyčítají, že kvůli jeho financování nejste nezávislý hlas.

Vymezil bych se vůči slovu „trpíte“. Soros nám dal něco do vínku. Nastavil způsob, jakým chceme pracovat. Myslím, že to je stále unikátní. Velkorysost, s níž můžeme působit, je důležitá. Jsme na to tedy spíše hrdí a nechceme se od George Sorose distancovat. Jen chceme říct, jak to nyní je. I když jsme měli tu šanci, tak jsme se rozhodli nezměnit si jméno a zůstat OSF.

Co se týká závislosti nebo nezávislosti, i před rokem 2012, kdy jsme byli plně financování ze sítě OSF, jsme měli správní radu. Měli jsme matice témat, v nichž můžeme pracovat, ale bylo na nás, jakým konkrétně se budeme věnovat. Nikdo nechodil a neříkal: teď se budete věnovat tomuto, protože se mi to hodí. Stejně tak je to nyní. Procento peněz z OSF je navíc výrazně nižší.

Je naprosto iluzorní představa, že George Soros sleduje všechny země v Evropě, nebo dokonce na celém světě, protože jeho síť už působí globálně, a říká: teď dělejte tady, protože tu mám tento byznys, a teď tady, protože tu to chci ovládnout. Je opravdu jen obětní beránek.

Pokračování rozhovoru najdete na portále info.cz >>>