Měli jsme ubrat v negativní kampani vůči ANO, říká budoucí nejmladší český poslanec Feri

Dominik Feri (TOP09)

Dominik Feri (TOP09) Zdroj: Karel Kopáč / Paparazzi

Dominik Feri (TOP 09) se stane nejmladším poslancem české historie. Počítá však s tím, že jeho strana půjde do opozice. "Myslím, že bude pro kohokoli obtížné vytvořit rozumně fungující koalici," dodal.

Jak hodnotíte zisk patnácti tisíc preferenčních hlasů?

Moc za ně děkuji. Vážím si toho. Jsem rád, že jsem tolik lidí přesvědčil, že pro ně jako "mladý cucák" mohu v poslanecké sněmovně něco vykonat. Zároveň je to pro mě neskutečný závazek. Slibuji, že se budu fakt snažit a když udělám chybu, napravím ji.

Co jste mohli jako TOP 09 v kampani udělat lépe, aby byl volební výsledek pro vás lepší?

Myslím, že jsme měli ubrat na negativní kampani vůči hnutí ANO. A lépe sdělit lidem, proč je pro ně dobré volit demokratické a proevropské směřování naší země. Budiž to pro nás ponaučením.

Navažme na slova vašeho předsedy Miroslava Kalouska, že výsledky voleb neumožňují TOP 09 účast v demokratické a prozápadní vládě. Jak povolební situaci vnímate?

Přiznám se, že jsem se ještě neseznámil s úplnými výsledky ve všech krajích. Pokud se nepletu, do dolní komory se dostalo devět stran a hnutí. Myslím, že bude pro kohokoli obtížné vytvořit rozumně fungující koalici. Jde-li o naší roli, souhlasím se slovy Miroslava Kalouska. Půjdeme do opozice.

Čeho chcete v opozici jako strana dosáhnout?

Předně chceme zabránit dalšímu omezování svobod občanů a populistickým opatřením. Dále jsem přesvědčen, že nám účast v opozici může pomoct získat zpět důvěru a podporu někdějších voličů. Musíme lépe argumentovat, například co se týče výhod členství v Evropské unii.



Na co se chcete zaměřit jako poslanec vy osobně?

Prostor vidím ve dvou rovinách. Zaprvé, z pozice poslance pokračovat v tom, co dělám poslední dva roky, tedy nadchnout nejen mladé lidi pro politiku, aby se o ní zajímali, protože to má smysl. A nejlépe se do ní zapojili. Nechci zůstat v malostranské bublině.

Chci jezdit do regionů a podporovat aktivní zaujetí pro politiku. Zadruhé, si umím představit být členem ústavně-právního výboru. Tam bych se rád zaměřil na povolování "šroubů", které tato vláda v posledních čtyřech letech značně utáhla, a to v neprospěch občanů.

Jak chcete roli poslance a studenta vysoké školy zvládnout?

Počítám, že se holt smířím s tím, že nebudu mít volné večery, ani víkendy (smích).