Návrat cigaret do českých pivnic? Poslanec Benda chce zmírnit protikuřácký zákon

Před Lokálem jsem potkal známé, které jsem léta neviděl,  a to jen díky zákazu kouření!

Před Lokálem jsem potkal známé, které jsem léta neviděl, a to jen díky zákazu kouření! Zdroj: Zbyněk Pecák

Zákaz kouření změnil podobu pražských ulic. Kuřáci ovládli chodníky
V platnost všel protikuřácký zákon.
3
Fotogalerie

ODS se pokusí po sněmovních volbách protikuřácký zákon zmírnit. Plánuje mimo jiné obnovení odvětrávaných kuřáckých prostor nejen v restauracích, ale také v kulturních a sporovních zařízeních. Na veřejném slyšení v Senátu k petici za změnu takzvaného protikuřáckého zákona to přislíbil poslanec ODS Marek Benda.

Poslanec chce také navrhnout, aby si provozovatelé malých hospod do rozlohy 75 metrů čtverečních mohli podle německého vzoru sami rozhodnout, zda jejich zařízení bude či nebude nekuřácké. Chtěl by rovněž zrušit odpovědnost provozovatelů za to, že by nalévali alkohol těm, kteří by později pod jeho vlivem mohli ohrozit zdraví lidí.

Benda hodlá také změnit výklad ministerstva zdravotnictví, podle něhož je pokrmem v restauracích cokoli včetně piva a kávy. Kouření by pak podle poslance bylo možné například v pivnicích. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula se hájil tím, že úřad vychází ze zákona, podle něhož jsou potravinou také nápoje.

Zástupci ministerstva hájili protikuřácký zákon s poukazem na negativní důsledky kouření na lidské zdraví, včetně kouření pasivního. Před jeho zavedením koncem května letošního roku prý měla ČR nejbenevolentnější přístup ke kuřákům, podle zástupce organizátorů petice Jiřího Míky má nyní nejpřísnější protikuřácký zákon v Evropě.

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) připomenul, že senátoři podali k Ústavnímu soudu návrh na zrušení kontroverzních částí protikuřáckého zákona, který nabyl účinnosti koncem května.

Připomeňte si první dny po zavedení protikuřáckého zákona:

Video placeholde
zákaz kouření • e15

Podle něj spor není o kouření, ale "o to, jestli zvítězí bolševické myšlení, nebo zdravý rozum". Možnost nápravy vidí v tom, že ve sněmovních volbách nezískají většinu militantní odpůrci kouření a zastánci postupného omezování svobod.

Odpůrci protikuřáckého zákona uváděli, že zákaz kouření vedl k omezení zisků restaurací a k jejich zavírání. Provozovatelé restaurací se obávají, že se situace zhorší s příchodem zimy, až lidé nebudou chtít chodit kouřit na chodník před hospody. Pivovary mluví o tom, že se prodej piva v restauracích v červenci snížil meziročně o devět procent.

Kromě restaurací zakazuje zákon kouření také na letištích a v zoo s výjimkou vyhrazených prostor, zastávkách a ve vozech MHD, ve zdravotnických zařízeních, sportovištích nebo dětských hřištích. Za porušení zákona hrozí kuřákovi pokuta až 5000 korun. Majitelům restaurací hrozí sankce až desetinásobně vyšší.