Nejvyšší správní soud přepočítal volební hlasy, místo Bendla zasedne ve Sněmovně Kupka

Místopředseda Občanské demokratické strany (ODS) Martin Kupka na tiskové konferenci ve volebním štábu v Praze, kde zástupci strany 21. října okomentovali výsledky sněmovních voleb.

Místopředseda Občanské demokratické strany (ODS) Martin Kupka na tiskové konferenci ve volebním štábu v Praze, kde zástupci strany 21. října okomentovali výsledky sněmovních voleb. Zdroj: ČTK

Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (vlevo) a starosta Líbeznic Martin Kupka (oba ODS)
místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a její kolega Martin Kupka ve volebním štábu ODS
Volební štáb ODS, Martin Kupka, starosta Líbeznic
Místopředseda ODS Martin Kupka ve volebním štábu
5
Fotogalerie

Poslanecký mandát za ODS ve Středočeském kraji získal starosta obce Líbeznice Martin Kupka. Zjistil to Nejvyšší správní soud při přepočítávání preferenčních hlasů v polovině kraje, tedy ve více než 900 okrscích. Kupka ve Sněmovně nahradí díky kroužkům Petra Bendla, který byl čtvrtý na kandidátce. Špatný přepočet vznikl kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na druhé straně volebního lístku na 31. pozici a některé komise jeho kroužky nezapočítaly. ODS ve středních Čechách získala čtyři mandáty z celkových 25 pro ODS z celé ČR. Rozložení sil ve Sněmovně se rozhodnutím soudu nezmění.

Podle původních výsledků se za ODS ve Středočeském kraji dostali do Sněmovny Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar a Petr Bendl, kteří byli v čele kandidátky. Kupkovi mandát těsně unikl. Původně získal 4168 preferenčních hlasů, což bylo více než Vrecionová a Munzar. Na zvolení to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů. Při kontrole soudu ale získal preferenčních hlasů více, takže mandát dostal namísto Bendla.

Soud zkontroloval preferenční hlasy na základě podnětu Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Po volbách zjistil, že v daném okrsku není jeho preferenční hlas pro Kupku zohledněn.

Stejnou informaci měl Novák i z dalších pěti okrsků na základě svědectví jiných lidí. Soud proto rozhodl o rozsáhlejší kontrole v 915 okrscích. Bral přitom v úvahu, že problémy mohly spočívat v nezapočítaných preferenčních hlasech z druhé strany hlasovacího lístku, ale i v chybném připočítávání preferenčních hlasů pro první čtyři kandidáty i na těch lístcích, kde voliči nikoho nekroužkovali.

Kupka je politik a novinář, je místopředsedou ODS a starostou Líbeznic. Donedávna byl i v radě Středočeského kraje. V minulosti působil jako mluvčí pražského magistrátu, Středočeského kraje, ministerstva dopravy, ODS i vlády.

Nejvyšší správní soud obdržel celkem 78 podnětů týkajících se voleb. Ostatní zamítl po věcném projednání, odmítl z procesních či formálních důvodů, případně odložil, protože nesplňovaly základní náležitosti. Chyby zjistil například ve čtyřech okrscích v Plzeňském kraji, výsledky a pořadí kandidátů to ale neovlivnilo, proto stížnost zamítl.


Členové volebních komisí budou mít vyšší odměny. Čtěte zde >>>


Přezkoumávání hlasů pro ODS ve Středočeském kraji je z hlediska rozsahu mimořádným opatřením. Výjimečné je i to, že soud rozhodoval v nepracovní den. Důvodem byla snaha rozhodnout před první schůzí Sněmovny, kterou prezident svolal na pondělí.

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Mandáty získali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Hrozí zneplatnění voleb?

Ministerstvo vnitra i zákonodárce musí reagovat na chyby ve volbách, které odhalil Nejvyšší správní soud při přezkumu volebních výsledků ODS v polovině Středočeského kraje. Při vyhlášení rozhodnutí to dnes řekl předseda senátu Tomáš Langášek.

Langášek upozornil na budoucí rizika. "Pokud se nic nezmění na zákonodárné a exekutivní úrovni, bude hrozit, že soud bude muset ověřovat výsledky voleb ve větším rozsahu, což by mohlo vést k paralyzování při ustanovování orgánů. Nejvyšší správní soud by také mohl sáhnout ke zneplatnění více kandidátů nebo voleb jako celku," zdůraznil Langášek.